„Klubrádió

Orbán Viktor: Csak liberális nem demokrácia van

6/05/2021 08:24

| Szerző: Klubrádió

Ma nem létezik liberális demokrácia, csak liberális nem demokrácia, van benne liberalizmus, de nincs benne demokrácia – jelentette ki Orbán Viktor a postoj.sk című szlovák hírportálnak adott interjújában. Ebben a miniszterelnök sok témáról fejtette ki a véleményét, migrációról, vakcinákról, de beszélt a magyar médiahelyzetről és a 2022-es választásokról is - írt erről a Telex.

A magyarországi médiahelyzetről is beszélt (bár az MTI valamennyit szemlézett az interjúból, ezeket a részeket kihagyták). Ebben Orbán azt állította, a szlovák köztévét nem ismeri, de „ismerem a német és a brit köztévét, és biztosan állíthatom, hogy a magyar köztévé kevésbé kormánypárti, mint a német”. Majd elismételte, hogy szerinte a magyar sajtóhelyzet kiegyenlített, ötven százaléka közvetíti a kormány álláspontját, a másik ötven meg nem.

Azzal pedig nem ért egyet, hogy most olyan lenne a médiahelyzet, mint a Kádár-korszakban, mert „Kádár alatt illegálisan kellett nyomtatni a gondolatainkat, és azokat titokban kellett terjeszteni. Ha egy szlovák barátunk ma ellátogat Magyarországra, betér egy újságoshoz, és azt mondja, hogy kérem azokat az újságokat, amelyek gyalázzák Orbánt meg a kormányát, kap körülbelül nyolc újságot és folyóiratot” – mondja Orbán.

„A közszolgálati médiát újságírók csinálják, én nem tudok, és nem is akarok utasítást adni. Azonban azt normális dolognak tartom, hogyha konzervatív kormány van, akkor a közszolgálati média is inkább ilyen beállítottságú. Nem adhatok nekik utasításokat. De ha be akar számolni az ország életéről, akkor nem hagyhatja figyelmen kívül azt, hogy a hatalmi centrum a kereszténydemokrata kormány. (…) De miután szerintem ez természete a közszolgálati médiának, ezért a kulcs nem a közszolgálati média, hanem az, hogy rajta kívül van-e média. Ráadásul a közszolgálati televízió nézettsége töredéke a kereskedelmi televíziókénak, az online világról nem is beszélve. Ma már mindenki újságíró, tudósító lehet, ha van egy okostelefonja, és feltölti a saját híreit. Vagyis összességében a magyar médiahelyzet véleményem szerint fair” – magyarázta Orbán.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a sajtót nem engedik be a kórházakba, hogy a járványhelyzetről tudósítsanak. 28 szerkesztőség nyílt levélben fordult a kormányhoz és az operatív törzshöz, hogy engedjék be a sajtót, de ez eddig nem történt meg. Orbán erről azt mondta: „Nem az újságíróknak adtuk utasításba, hanem a kórházaknak. Utasításba adtuk, hogy az újságírók sem mehetnek be a kórházakba. Számos ország járt el hasonlóan. Világosan meghatároztuk, hogy a védekezésért felelős személyek megadnak minden információt minden nap a sajtónak. De amíg a kórházakban járványhelyzet van, addig oda senki sem teheti be a lábát. Ha nem mehetnek oda a rokonok, miért mehetnének be az újságírók?”

A szlovák lap megkérdezte Orbánt, hogy nem tart-e attól, hogy jövőre elveszíti a választásokat, mire ő azt felelte, „ha befejezem ezt a választási ciklust, elmondhatom majd magamról, hogy 16 évet voltam kormányon és 16 évet ellenzékben. Történjen bármi, már mindent megéltem”.

Arra a kérdésre, hogy ha jövőre veszít, megpróbál-e visszatérni négy év múlva, úgy felelt:Győzelemre készülök. Mi egy nagy párt vagyunk, amely mögött kultúra van, programok, víziók, és a magyarok többsége valami olyasmit érez és kíván, amit mi képviselünk. Az már más kérdés, hogy szerintük jól képviseljük-e őket. A mi jelenlétünk a politikában mint politikai párt, filozófiailag és érzelmileg is mélyen megalapozott, tehát ilyen párt mindig lesz. Felnőtt egy új politikusi nemzedék, akik 15 évvel fiatalabbak nálunk, már nem a kommunizmusban jártak iskolába, jobb oktatásban részesültek, több nyelvet beszélnek, széles lett a látókörük, miközben velünk kitanulták a politikai szakmát. Ha tehát a mi nemzedékünk egy nap úgy dönt, hogy többé nem jön be dolgozni, lesznek utódaink”.

Az MTI szemléjéből az is kimaradt, amikor azt kérdezték Orbántól, hogy az összeurópai befolyáshoz az olasz Ligán kívül további szövetségesekre van szüksége. Orbán erre azt mondta, hogy az együttműködésbe nemcsak a Fidesz hozza be a saját szövetségeseit, hanem a lengyel PiS és Salvini is. Amikor rákérdeztek, hogy számol-e olyan politikusokkal mint a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen, akivel szemben korábban elutasító volt, úgy válaszolt: „Ez a lehetőség a levegőben van.” 

Ezeket pedig az MTI szemlézte.
– A liberálisok véleményhegemóniára törekednek, erre szolgál a politikai korrektség is, aminek segítségével megbélyegzik és ellehetetlenítik a konzervatívokat és kereszténydemokratákat.
– Brüsszel a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira, amit a migráció és a 2008-as pénzügyi válság is megmutatott.
– A bennszülött német társadalom kezdi elhagyni a keresztény értékeket, és ők abban hisznek, hogy amikor együtt fog élni a muszlim migránsok millióival, össze fognak keveredni, és új társadalmat hoznak létre. Orbán nem hisz ebben.
– Az Európai Parlament kimondottan káros szerepet játszik, mert az európai politikát pártalapra helyezi, és az európai baloldal az államok szuverenitásával szembeni támadásokra használja.
– 2030-ra nem fog létrejönni európai nép, továbbra is fognak itt magyarok, szlovákok, németek, franciák élni, nemzetek és államok is lesznek és együttműködés is lesz.
– Az viszont kérdéses, hogy képesek lesznek-e a posztkeresztény és posztnemzeti társadalmak stabil Nyugat-Európát kiépíteni.
– A gyerekeink jobban fognak élni, mint mi, egy nagy közép-európai reneszánszot fogunk megélni a gazdaságban, demográfiában, biztonságpolitikában, kultúrában.
– Az EU Oroszország-politikája primitív, mert az EU ebben a viszonylatban csak igent vagy nemet képes mondani.
– Oroszország egy nagyon nagy erejű állam, amely respektálja az erőt.
– Már tavaly tavasszal lehetett látni, hogy a vakcinák iránt nagyobb lesz a kereslet, mint a kínálat, és mivel jó a viszonyunk Oroszországgal és Kínával, előre érdeklődtünk, hogy képesek-e Magyarországnak vakcinákat eladni.
– Nem engedték automatikusan forgalomba hozni az orosz és kínai vakcinát, azt a magyar ellenőrző hatóságnak engedélyeznie kellett.

(Az egész interjút itt olvashatja el magyarul.)

(Forrás: Telex.hu)