„Támogassa
A lényeg

Orbán: Üstökön ragadtuk az inflációt

18/08/2023 07:55

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy szerinte meglesz év végére az egyszámjegyű inflációs ráta, a bérek emelése a gazdaság növekedése mellett lehetséges, ezen szerinte dolgoznak.

„A baj gyökere a háború, és amíg nincs béke, addig marad a háborús gazdaság” – így kezdett Orbán Viktor pénteken, a szokásos, úgynevezett interjújában a Kossuth Rábióban.

Ez a miniszterelnök szerint nemcsak az európai gazdaságnak, de az ukránoknak is jót tenne egy "hirtelen béke". Azt azonban kerülte kifejteni, hogy ezt a békét milyen módon képzeli el.

Állítása szerint a munkahelyek védelme fontos a kormány számára, és e téren "nem állunk rosszul".

Az inflációval kapcsolatban azt mondta, "ez egy nehezebb dolog volt, de úgy érzem, hogy most üstökön ragadtuk a dolgot” azzal, hogy most keményebben léptek fel: erőt mutattak, hogy az árspekuláns multik ne machináljanak az indokolatlan áremelésekkel.

"A tisztességes haszonnal nincs baj, mert „ez egy gazdaságilag kifinomult ország."

Ha megvan az infláció elleni sikeres küzdelem, ami szerinte meg is lesz, és az év végére egyszámjegyű lesz, akkor a növekedésért történő küzdelem jön, mert ha nincs növekedés, nem lehet béreket emelni, viszont béreket kell majd emelni.

Ezzel kapcsolatban azonban borúlátóbbak a szakemberek, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök a Klubrádiónak azt mondta, hogy visszaesett a fogyasztás,  a gazdaság lassult ennek megfelelően.

Orbán szerint ez a negyedév már jobb, mint az előző volt, a kormány dolgozik, „ilyen helyzetben a nyaralás nem engedhető meg néhány kulcsminiszter számára”. A harmadik és negyedik negyedév a jobb pályára való visszaállásról szól majd.

Források: Telex, 24.hu, hvg.hu