„Klubrádió
A lényeg

Orbán Ráhel 34 hektár szőlőt vásárol 273 millió forintért Tokajban

7/06/2023 13:20

| Szerző: Klubrádió

Ezeket a földeknek egy részét korábban édesanyja, Lévai Anikó is birtokolta.

Kántor Andrea Erzsébettől 273 millió forintért vásárol meg 34 hektárnyi szőlőt Tokaj-Hegyalján a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel – írta az Átlátszó. Ugyanakkor ezen földen már megfordultak az Orbán család keze alatt: húsz évvel ezelőtt Lévai Anikó vásárolt ugyanitt földeket.

Az Élet és Irodalom cikksorozatot szentelt annak, hogy a Lévai milyen kedvezménnyel jutott a földekhez. Sárazsadány önkormányzata 50529 m2 zártkertet például 2 forintos négyzetméteráron, 100 ezer forintért adott el neki. Amikor négy évvel később egy magánszemélytől vásárolt hozzá alig több mint feleakkora, 30 ezer négyzetméteres területet, azért már másfél milliót fizetett.

Miután az ÉS sokat írt a Szárhegy Kft állami támogatásáról, Lévai eladta a tulajdonrészét a cégben, de a földeket magánemberként megtartotta, később pedig az Orbán család bizalmasának, Kékessy Dezsőnek adta el őket, aki a Szárhegyben is tulajdonostársa volt. A szőlők később Kékessytől Kántor Andreához kerültek, most pedig papíron is visszaálltak az Orbán-klán egyik tagjára.

A jelenlegi adásvételt Orbán Ráhel nevében a férje, Tiborcz István intézte. Az eladó Kántor Andrea, aki korábban annak a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Szárhegy Kft.) volt ügyvezetője és társtulajdonosa, amelyik Orbán feleségének, Lévai Anikónak a résztulajdonában állt.

A kérdéses szőlőterületet a Patrícius Borház bérli. Erről sokáig nem lehetett hivatalosan tudni, hogy kié, mivel egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, az Abraham Goldmann Zrt kezében volt, ám a Goldmann pár hónapja a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt-hez került.