„Klubrádió
A lényeg

Orbán összehívta a Védelmi Tanácsot

15/11/2022 20:50

| Szerző: Klubrádió

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren. 

A Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt Orbán Viktor miniszterelnök este 8 órára összehívta a Védelmi Tanács ülését a Karmelita kolostorba – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a Twitteren. Az ülést megelőzően Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral - mondta Havasi Bertalan a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

Az M1 kedd este azt közölte, hogy leállt a Barátság kőolajvezeték, mert rakétatalálat érte az áramellátóját a belorusz-ukrán határon. A Molnak a köztévé szerint 90 napra elegendő friss kőolaja van, amelyet a finomítóiban fel tud használni. Alternatív megoldásként az adriai kőolajvezetéken is tudnak kőolajat szállítani, a 90 nap elegendő lehet ahhoz, hogy a déli szállításokat megszervezzék.

Az orosz erők kedd délután nagyszabású rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen, elsősorban energetikai létesítményeket támadtak. Két rakéta Lengyelországban is becsapódott, az ukrán határhoz közeli Przewodów városban egy gabonaszárítót ért találat, két ember meghalt.