„Köszönjük,
A lényeg

Orosz rakéták csapódtak be Lengyelországban

15/11/2022 20:36

| Szerző: Klubrádió

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte a Radio Zet. Nem világos, hogy a rakéták az ukrán városok orosz tömeges bombázásából származnak-e, de a jelentések szerint több mint 100 rakétát indítottak el. Rendkívüli tanácskozást hívott össze a lengyel elnök és miniszterelnök.

A Guardian magas rangú amerikai hírszerzési forrásra hivatkozva azt írja, hogy két orosz rakétáról van szó. Egyes elemzők szerint a rakéták célpontja Lviv lehetett.

A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok értesült a a Lengyelországban becsapódott rakétákról szóló kírekről, azonban nem tudják megerősíteni ezeket az információkat.

Rendkívüli tanácskozást hívott össze Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő az államfői hivatal kötelékében működő Nemzetbiztonsági Irodában (BBN) – közölte a lengyel kormányszóvivő. „A kialakult válsághelyzet miatt” az államfő és a miniszterelnök a kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága tagjaival tanácskozik - mondta el a sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő, aki arra szólította fel a médiát, hogy „ne tegyen közzé meg nem erősített információkat”, az illetékes szolgálatok „hiteles információkkal szolgálnak” a tanácskozáson, majd egy sajtókonferencián nyilvánosságra fogják hozni ezeket.

Délután rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon, ezért a Magyarország, Csehország és Szlovákia felé történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.

(forrás: hvg.hu)