„Klubrádió
A lényeg

Orbán: Mi, szakmunkások, mindig nekimegyünk a problémáknak

24/04/2023 14:35

| Szerző: Klubrádió

Orbán szerint több tulajdonság van, ami összeköti a szakmunkás diákokat, az oktatókat és a miniszterelnököket. Ilyen a kíváncsiság, a kreativitás és a kitartás, ami nélkül "egy-egy nehézség vagy kudarc után félbehagynánk az egészet, de mi, szakmunkások, mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, amely nem adja magát könnyen vagy olcsón".

„A magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskoláinkat, az iskolarendszerünket” - mondta Orbán Viktor a Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján hétfőn. Elismerte, hogy az oktatás „lehetne jobb is”, de „ne becsüljük alá se” – idézi a 444.hu a miniszterelnököt.

Beszélt a szakképzés megújításától, és idézett egy adatot, amely szerint már tízből hat általános iskolás szakképzésbe jelentkezik. „A legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum. Számomra ez a legfontosabb, ez az iskolarendszerünk igazi fokmérője.”

Orbán szerint több tulajdonság van, ami összeköti a szakmunkás diákokat, az oktatókat és a miniszterelnököket. Ilyen a kíváncsiság, a kreativitás és a kitartás, ami nélkül „egy-egy nehézség vagy kudarc után félbehagynánk az egészet, de mi, szakmunkások, mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, amely nem adja magát könnyen vagy olcsón”. A negyedik fontos képesség szerinte az együttműködés.

Szóba hozta a pápát is, akitől állítólag egyszer megkérdezték, mennyien dolgoznak a Vatikánban, amire jókedvűen azt mondta, „körülbelül a fele”. „Kedves diákok, ezt mi nem engedhetjük meg magunknak. Csak akkor boldogul Magyarország, ha mindenki dolgozik, és mindenki jól dolgozik.”

„Krisztus urunk is egy ács volt, és ez aligha véletlen” – jegyezte meg.