„Támogassa
A lényeg

Orbán: Magyarország nem tud megállítani 26 megveszekedett országot

20/12/2023 18:40

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök délután jelentette be közösségi oldalán, hogy interjút ad a TV2 Tények című műsorának. Orbán Viktor a TV2 választási videójában Orbán Viktorra szavazását bejelentő Gönczi Gáborral beszélgetett.

A kormányfő szerint három baj gyötri a világot, amely veszélyesebb hely lett. Ez a három az orosz-ukrán háború, az izraeli-palesztin háború miatt megnövekedett terrorveszély és a migrációs nyomás. Gönczi arról kérdezte Orbánt, hogy lehet az, hogy ő "a békét hirdeti" évek óta, mégsem hallják meg a hangját. A miniszterelnök szerint másképp fest a világ a többi országból, mint Budapestről, ráadásul a magyarok ismerik a szláv világot. Az orosz-ukrán háború pedig két szláv nép közötti háború, amelyet egymás között kell rendezniük.

Orbán szerint abból kell kiindulni, hogy „senki nem mond igazat”, majd elsütött egy szerinte politikai körökben használt viccet: három alkalommal szoktak nagyot hazudni: választás előtt, pecázás után és háború közben, így aztán a számoknak nem lehet szerinte hinni, de valahol 100 ezer környékén lehet a halottak és sérültek száma. Így aztán nincs más hátra, mint a tűzszünet és a béketárgyalások – közölte.

Ukrajna uniós csatlakozásáról azt mondta, nincs pontos elemzés arról, hogy mennyibe kerülne Ukrajna felvétele az Európai Uniónak 150-190 milliárd euróba kerülne. "Magyarország nem tud 26 megveszekedett országot megállítani" - magyarázta, hogy miért vonult ki az uniós csúcs azon üléséről, amelyen megszavazták Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. A miniszterelnök szerint a következő, februári uniós csúcson "égzengésre", komoly vitákra kell készülni.

Az úgynevezett szuverenitásvédelmi törvény elfogadásáról azt mondta, a "guruló dollárok" azért veszélyesek, mert amikor valaki egy politikai szereplőnek ad pénzt, valamit vár cserébe, vagyis "árulás" lehet belőle. "Nem akarjuk, hogy a külföldiek pénzzel befolyásolják a mi döntéseinket" – tette hozzá.

Az infláció elleni küzdelemről elmondta, "merész" célkitűzés volt az infláció egy számjegyűre csökkentése a brüsszeli szankciók miatt, a jövő évre viszont már 6 százalékos inflációt vár. 

Orbán végül úgy fogalmazott: "a karácsony, mint minden ünnep, az asszonyok körül forog". "Végül a dolgok jóra fordulnak, és a magyarok ezt szerintem tudják. Csak ki kell bírni!" – zárta az interjút a miniszterelnök.