„Köszönjük
A lényeg

Orbán: Magyarország nem fogja blokkolni a NATO döntéseit az orosz-ukrán háború ügyében

12/06/2024 11:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

Szerda délelőtt Budapesten tárgyalt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, utána közös sajtótájékoztatót tartottak. A tájékoztatót Orbán Viktor kezdte, aki köszöntötte Stoltenberget, akinek szerinte "Magyarországon közismerten magas reputációja van".

 

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország lojális és elkötelezett tagja a NATO-nak, 1300 magyar katona vesz részt NATO-feladatokban, és teljesítjük az összes kötelezettségünket.

"A megbeszélés másik fontos témája az orosz-ukrán háború volt - tette hozzá Orbán Viktor -, és itt közismert, hogy Magyarország álláspontja eltér a többi tagállam álláspontjától. Magyarország tudomásul veszi, hogy a miénktől eltérő vélemények száma és súlya jelentős, és hálásak vagyunk azért, hogy mindig elmondhattuk az álláspontunkat, és bemutathattuk a helyzetelemzésünket. De megváltoztatni nem tudjuk a többiek véleményét, ezért Magyarország világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó éssszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorzott döntések - jelentette ki. - Amire a mai tárgyaláson összpontosítottunk, hogy minden NATO-területen kívül katonai akció a NATO szabályai, és a hagyományaink alapján csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a mai tárgyaláson megerősítette a főtitkár úr, és megkaptuk azokat a garanciákat, amikre szükségünk van."

Stoltenberg elmondta, hogy a júliusi csúcstalálkozón arra számít, hogy a tagállamok megállapodnak a hosszútávú koordinációs és pénzügyi szereplésről. Orbán egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben az erőfeszítésekben, és a főtitkár ezt elfogadta. Mint fogalmazott, örül annak, hogy meg tudtak ma állapodni a magyar távolmaradás részleteiről: a magyarok nem vesznek részt a misszióban és magyar pénzeszközöket sem használnak majd fel, ugyanakkor a magyar fél nem fogja akadályozni, hogy a többiek megállapodjanak ilyesmiről.