„Köszönjük,
A lényeg

Kizárhatják Magyarországot a NATO megbeszéléseiről

11/06/2024 12:00

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

A NATO és az EU keleti tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának tagjai tervezik Magyarország kizárását a megbeszéléseikről, a keddi rigai csúcstalálkozón– értesült a Financial Times.

A B9-et 2015-ben alapította Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – az 1991 előtt a szovjet blokkba tartozó NATO- és EU-tagállamok. A szervezet nem rendelkezik önálló intézményrendszerrel, inkább egy olyan fórum, ahol egyeztetik a biztonságpolitikai elképzeléseiket.

A B9 elmúlt ülésein azonban Magyarország rendre megvétózta az Ukrajna támogatásáról és az esetleges NATO-csatlakozási folyamat felgyorsításáról szóló állásfoglalásokat. Sok országnak elfogyott a türelme. A Financial Times-nak nyilatkozó diplomata szerint valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy az eddigi részvételben találkoztak.

Mindeközben a Reuters hírügynökség azt írta, hogy a keddi, elnöki szintű találkozón Sulyok Tamás köztársasági elnök nem vesz részt, helyette az ország képviseletét a rigai nagykövet veheti át, és emiatt nem várható az esemény végén közös nyilatkozattétel. "Magyarország és a többi közép-európai nemzet ellentmondásban van azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és nem hajlandó fegyvert adni Ukrajnának" - írta a Reuters is az okokat.