„Köszönjük,
A lényeg

Orbán Kötcsén arról beszélt: 50 százalék az esélye, hogy az EU szétesik

12/09/2023 14:49

| Szerző: Klubrádió

Két lehetőség van, az Európai Unió vagy egyben marad, vagy szétesik, szétcsúszik, darabjaira hullik – mondta Orbán Viktor Kötcsén Fricz Tamás politológus szerint. A miniszterelnök azt mondta, hogy 50-50 százalék esélyt lát mindkét lehetőségre, tehát mind a kettőre fel kell készülni.

A politológus hétfőn este a kormánypárti Hír Tv Vezércikk című műsorának vendége volt, itt elmondta, hogy mit mondott a miniszerelnök zárt körben elhangzott beszédében. Fricz szerint Orbán Viktor most először vette bele a mondandójába az Európai Unió jövőjét, azt mondta, a „nagy tervének” 15. pontjában beszélt róla.

„Ez egy nagyon fontos gondolat, hogy vannak erre is forgatókönyvei, hogy valamilyen módon az Európai Unió nem tud egyben maradni azért, mert az egyik kérdésben bizonyos országok mondanak nemet, a másik kérdésben másfajta országok mondanak nemet. Tehát állandóan ütközés van” – mondta a politológus a kormányfő beszédet elemezve.

Fricz a Hír Tv-ben elmondta, hogy Orbán arról is beszélt, hogy az Európai Unióban “nincs egy közös éthosz, nincs egy közös szellemiség, értékrend. És ebben már benne van annak a lehetősége, hogy nem tudjuk, hová vezet ez az út”. Orbán Viktor egyébként azt mondta Kötcsén, hogy 2034-ig szeretne kormányozni.

Fricz Tamás CÖF-ös politológus tavaly októberben arra utalt, hogy a magyar hadsereg fejlesztése Ukrajna miatt kellhet. Idén januárban pedig azt mondta, hogy "Az EU-t ebben a formájában meg kell szüntetni!".