„Támogassa
A lényeg

Orbán évet értékelt: 2023 a nagy küzdelmek éve volt

21/12/2023 12:19

| Szerző: Klubrádió

Több mint 30 százalékos béremelést ígért be a tanároknak és az óvónőknek is a miniszterelnök jövő januártól, de még mindig várnak az Unió támogatására – mondta a kormányinfón.

Orbán Viktor 2023-at a nagy küzdelmek éveként értékelte: háború, infláció, terrorfenyegetettség és Brüsszel. "Céljaink világosak voltak: a háborúból kimaradni, a terrorfenyegetettséget távol tartani, a migrációt megfékezni, inflációt letörni, Brüsszellel pedig megegyezni” – mondta.

A miniszterelnök szerint sikerrel jártak az infláció és a migráció kérdésében is. A küzdelmek közé sorolta, hogy a nyugdíjakat és a béreket is sikerült megvédeni. Orbán szerint cél, hogy jövőre inkább megint a családok legyenek a középpontban.

Jövő januártól 32,2 százalékos béremelés jöhet a pedagógusoknál, beleértve az óvónőket is, ha az ehhez szükséges pénz egy részét állja az Unió – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ezzel kapcsolatos válasz bármikor megérkezhet Brüsszelből. A béremelés a következő években is folytatódna, a tervezett 3 éves bérfejlesztési program részeként, aminek végén 800 ezer forint körül lenne a tanárok átlagfizetése.

2023. december 21. A lényeg (2023.12.21.) Orbán Viktor a kormányinfón a tervezett pedagógus-béremeléséről
00:33
00:00

Befejezett ügy a ferihegyi reptér megvásárlása. A magyar állam, egy  külföldi  szakmai befektetővel közösen lesz újra tulajdonban, az erről szóló bejelentés napok kérdése – mondta Orbán Viktor.

Kormányinfó - Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója
 
Kormányinfó - Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI/
 

A miniszterelnök arra számít, hogy biztos kudarc lesz a vége a szerdán elfogadott új migrációs brüsszeli paktumnak. Orbán Viktor szerint a magyar szabályozás a "mintaszabályozás", így a migráció megállításának egyetlen módja, hogy  aki be akar lépni az EU területére, a rá vonatkozó döntés megszületésééig az unión kívül kell várakoznia.

A miniszterelnök szerint tény, hogy Magyarországot megzsarolják az Európai Parlament tagjai. Ez ellen nem sokat tud tenni a kormány – reagált Orbán Viktor. Hozzátette, a brüsszeli Bizottság konkrét igényére mindent megtettek, amit az alkotmány megenged, ő maga pedig a jövőben mindent megtesz, hogy megvédje álláspontját.

A miniszterelnök nem adna 5 évre plusz Uniós pénzt Ukrajnának, szerinte az összeget az Egyesült Államok támogatásához kéne kötni, és semmiképpen ne a költségvetésen keresztül történjen a finanszírozás. Emellett Magyarország nem akar senkivel közösen hitelt felvenni, mert a Covid idején történt hasonló lépésből rosszak a tapasztalataink.

Orbán Viktor szerint jelenleg még katonai művelet zajlik Ukrajna ellen, és örüljünk, hogy nincs háború, mert akkor általános mozgósítás lesz. Ezért is használta ezt a kifejezést, amikor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt, és a jövőben is használja majd mindkettő kifejezést. 

A téma később is előkerült a Telex újságírója Simor Dániel kérdezte a miniszterelnököt, hogy komolyan mondta-e, hogy nem háború zajlik Ukrajnában. 

2023. december 21. A lényeg (2023.12.21.) Orbán Viktor a kormányinfón Simor Dániel kérdéseire válaszol
01:02
00:00

Nincs török-magyar megállapodás a svéd NATO csatlakozás kapcsán – állította a miniszterelnök. Orbán Viktor szavai alapján csak a hazai törvényhozás hozhat ilyen döntést, amit a korábbi tapasztalatok is indokolnak.

Nem a médiáról, hanem a választásokba való külföldi beavatkozásról szól a Szuverenitásvédelmi törvény – mondta Orbán Viktor, aki szerint a jogszabály még változhat, ha kiderül, hogy nem sikerült bezárniuk a kiskapukat.