„Hírek
A lényeg

Orbán: Az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő magyarok jogait

21/03/2023 18:54

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök az uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián ismét elmondta, hogy Magyarország a világkereskedelmi ügyekben nem a "blokkosodás", hanem az "összekapcsolódás" mellett áll ki.

Orbán Viktor videókonferencián vett részt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint a görög, a szlovén, a szlovák és a lett miniszterelnökkel közösen  – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-t.

A csütörtök-pénteki EU-csúcs napirendjén az ukrajnai háború, valamint gazdasági kérdések: az európai versenyképesség, a belső piac helyzete, illetve az energiaügyek szerepelnek. Ennek megfelelően a csúcsot előkészítő konferencián Orbán Viktor továbbra is azt hangsúlyozta, hogy Magyarország „a béketáborhoz tartozik", ezért továbbra is az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését szorgalmazza.

Ukrajnával kapcsolatban aláhúzta, hogy az uniós tárgyalásokon mindig fel kell hívni a kijevi vezetés figyelmét arra, hogy „az EU-tagságra pályázó Ukrajna nem hagyhatja figyelmen kívül a területén élő kisebbségek, így a magyarok jogait".

Kiemelte, hogy „Magyarország a világkereskedelmi ügyekben nem a blokkosodás hanem az összekapcsolódás, az összeköttetések fejlesztése mellett áll ki."

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)