„Támogassa
A lényeg

Orbán a türk tanács találkozójára utazik

9/11/2022 15:22

| Szerző: Klubrádió

A magyar miniszterelnök szerdán az üzbegisztáni Szamarkandba utazik a Türk Államok Szervezetének kilencedik csúcstalálkozójára. Az MTI beszámolója szerint magával viszi Szijjártó Péter külügyminisztert, Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert, Orbán Balázs miniszterelnöki politikai igazgatót és úgy hatvan magyar üzletembert, "akik az üzbég-magyar üzleti fórum programjain vesznek részt Szamarkandban".

A Türk Államok Szervezetéhez Törökországon túl Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Azerbajdzsán tartozik, de megfigyelőként csatlakozik Magyarország és Türkmenisztán. A szamarkandi tanácskozáson „gazdasági, kereskedelmi, közlekedési témák is szóba kerülnek az aktuális nemzetközi politikai ügyeken túl”.

 
Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén (kép: Facebook)
 
 

Sajtófőnöke szerint Orbán Viktor külön kétoldalú megbeszéléseket is folytat „türk partnereivel”, vagyis Kaszim-Zsomart Tokajevvel, Kazahsztán elnökével, Szadir Dzsaparovval, Kirgizisztán elnökével, Savkat Mirzijojev üzbég köztársasági elnökkel és Recep Tayyip Erdogan török államfővel is tárgyal a következő napokban.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)