„Klubrádió
A lényeg

Orbán a Terror Háza évfordulóján beszélt történelemről és győztesekről

25/02/2022 14:21

| Szerző: Klubrádió

"Többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer. (...) Végre ők a győztesek, a történelem az ő oldalukon van" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza alapításának 20. évfordulóján.

Húszéves lett a Terror Háza, amelyet még az első Orbán-kormány idején alapítottak Schmidt Mária történelmi koncepciója alapján. Orbán Viktor az évforduló alkalmából úgy fogalmazott: „ez egy sikertörténet, ha fiatalabb lennék, azt mondanám, hogy a Terror Háza nagy királyság”. 

Az intézmény Facebook-oldalán közzétett videóban a miniszterelnök hozzáfűzte: a múzeumba látogató fiatalok, idősek, nyugatiak, keletiek és minden magyar „valami olyan fontosat kap itt, amit sehol máshol nem kaphatna meg.”

Orbán szerint a Terror Házában „a kommunizmus és a nácizmus közötti kapcsolatnak egy egyszerűen elmondott, a hasonlóságot kifejező megtestesülése tapasztalható meg”. Azt is kiemelte, hogy itt az áldozatoknak és a tetteseknek is van neve és sorsa, és a kettő nincs összekeverve, mint volt korábban a kommunisták által.

„Többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer, akik valóban az elnyomottak voltak, akiktől elvettek mindent. Van akitől az életét, van, akitől a családját, van, akitől a vagyonát, van, akitől a pályáját, a karrierjét, a lehetőségét. Szóval végre ők a győztesek, a történelem az ő oldalukon van, és ezt most elismerik.”

Az eseményen beszédet mondott Kövér László, valamint fellépett Tóth Gabi, Radics Gigi és Vastag Csaba is.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)