„Köszönjük,
A lényeg

„Ön engem pedofilnak tart?” – kérdezte a CNN meleg riportere Szijjártótól

22/09/2021 11:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kamasz László

A homofób elemeket tartalmazó pedofilellenes törvényről és a jövő évi választásokról is kérdezte kedden a CNN meleg riportere Szijjártó Pétert.

Richard Quest, a CNN meleg riportere rögtön az elején elmondta: olvasta a törvényt, amely szigorúbb fellépést ír elő a pedofil bűnelkövetőkkel szemben, valamint a gyermekek védelméről szól, egyben tiltja a homoszexuális tartalmakhoz való hozzáférést a 18 év alattiak számára – írja a 24.hu.

"Miniszter úr, ön ugyanolyan jól tudja mint én, hogy én meleg vagyok, így rám is vonatkozik ez a törvény. Ön engem pedofilnak tart?" – tette fel a kérdést Quest.

Szijjártó erre azt válaszolta, tiszteli és nagyra tartja a riportert azért, mert legalább olvasta a törvényt, majd hozzátette: "És tisztelem azt az életmódot, amelyet ön választott".

A külügyminiszter ezt követően arról kezdett beszélni, hogy a törvénynek két része van, az egyik a pedofíliával összefüggésben elkövetett cselekmények büntetéséről szól, a másik része pedig biztosítja, hogy „megvédjük a gyermekeinket, a gyermekeink szexuális orientációjával kapcsolatos nevelés kizárólagos joga a szülőké”.

A riporter nem hagyta, hogy Szijjártó ködösítsen. "A beleegyezés korhatára Magyarországon – ha jól tudom –, 14 év. Tehát önöknek van egy olyan törvénye, amely alapvetően kimondja, hogy azok az emberek, akik egyébként már négy egész éve gyakorolhatták volna ezeket a cselekményeket, nem láthatnak arról szóló tartalmat. Így van?" – kérdezte.

Szijjártó igyekezett elterelni a témát, de a Quest tovább forszírozta ezt a témát, végül a magyar külügyminiszter így válaszolt: "A magyar törvények szerint a felnőtté válás kora, amikor betölti a 18 éves kort. Ezért mondja ki ez a jogszabály azt, hogy 18 éves korig a szülők kizárólagos joga a gyerekek szexuális orientációra vonatkozó nevelése. 18 éves kor felett pedig, bármi is történik, ahhoz az államnak semmi köze. Semmi. Tehát bárkit is szeretnek a 18 éves kor feletti felnőttek, akárkivel is akarnak együtt élni, bármilyen életet is akarnak élni, ahhoz semmi köze az államnak."

A CNN munkatársa rákérdezett arra is, hogy mi a magyar kormány álláspontja az uniós országok pedofiltörvénnyel szembeni ellenállásárólSzijjártó szerint „nagyon komoly vitában” állunk az országok egy csoportjával, és úgy véli, „szégyen”, ahogy Von der Leyen beszél a magyar jogalkotásról. Hozzátette, hogy "Amikor azt mondja, hogy nem lesz kompromisszum ebben a kérdésben, akkor egyetértek vele. Semmiféle kompromisszumot nem kötünk ebben, függetlenül attól, hogyan zsarolnak bennünket az európai források visszatartásával, amelyeket ki kellene fizetni Magyarország számára".

Az interjúban ezután az ellenzéki előválasztásról esett szó. Quest arról faggatta Szijjártót, hogy a Fidesz aggódik-e amiatt, hogy az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltet állít, és emiatt a kormány akár elveszítheti a jövő évi választást. A tárcavezető erre nemmel felelt, szerinte arról kell majd döntenie az embereknek, hogy „vissza akarnak térni a 2010-et megelőző időszakhoz, amikor az ország eladósodott, magasak voltak az adók, és a munkanélküliség az egekben volt, vagy pedig folytatni akarják azt, ami 2010 óta zajlik, amikor gazdasági rekordokat döntünk, amikor teljes körű foglalkoztatás van az országban, és amikor a családokat támogatjuk”.

Az interjú végén Richard Quest a férje nevében is meghívta Szijjártót és feleségét vacsorára: "Miniszter úr, nagyon köszönöm, hogy mint mindig, most is nagyon udvarias volt, és idefáradt, hogy beszélgessen velem. És nagyon várom, hogy Budapesten is találkozhassak önnel a férjemmel együtt, amikor is meghívom vacsorázni önt és a kedves feleségét".

2021. szeptember 22. A lényeg (részlet - 2021.09.22. Szijjártó Péter - Richard Quest interjú - CNN)
01:28
00:00