„Klubrádió
A lényeg

Novák szerint ő annyira független Orbántól, amennyire kell

5/06/2023 14:26

| Szerző: Klubrádió

Államfői működése egyéves évfordulója alkalmából készített hosszú interjút Novák Katalinnal a 24.hu. Az alábbiakban a ebből szemezgetünk; megkérdezték például a köztársasági elnöktől, hogy a magyar kormány döntéseivel, nyilatkozataival, vétóival, minden esetben egyet tudott-e érteni. Erre nemmel válaszolt, és azt mondta: annak örült volna, ha a kormánytöbbség már hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához. "Az Országgyűlés szuverén jogköre, hogy ebben az ügyben döntést hozzon, én személyesen azonban azt gondolom, hogy ez már időszerű lenne" – tette hozzá, jelezve, hogy ezt elmondta a miniszterelnöknek is.

Szóba került, hogy visszatérő jelző vele kapcsolatban, és nemcsak a sajtó, de elemzők részéről is, hogy ő az Orbán-rendszer jó zsaruja. Erre közölte: "szórakoztató olvasni", amikor a döntései hátterét olyasvalaki igyekszik megvilágítani, aki nyilvánvalóan nem rendelkezhet ezzel kapcsolatos információkkal. "Amikor ilyen magyarázatokat olvasok, én magam is meglepődöm néha, hogy állítólag miért döntöttem úgy, ahogy döntöttem". Végül azt mondta: "Egy fikciónak tartom az egészet."

Átvették kinevezési okmányukat az új kormány miniszterei
 
 A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában, ahol az új kormány miniszterei átvették kinevezési okmányukat 2022. május 24-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

Elmondta, "legnagyobb mértékben az Úristen kegyelmének" tartja, hogy köztársasági elnök lett. Rendszeresen beszélnek Orbánnal, majdnem mindig négyszemközt. Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja magát függetlennek tőle, kijelentette: "Pont annyira, amennyire a köztársasági elnöknek függetlennek kell lenni a kormányfőtől." Hozzátette, mondott már nemet Orbán Viktornak, de azt nem részletezte, hogy miben. "Ezek inkább személyes jellegű dolgok", tette hozzá.

Arról is beszélt: van különbség abban, hogy mennyire árnyalt az álláspontjuk (Orbáné és az övé) a háború ügyében. Szerinte a miniszterelnöké az árnyaltabb.

A Budaházy-ügyről azt mondta, "azt érezte helyes döntésnek", hogy kegyelmet adjon. Arra a kérdésre, hogy miért, nem adott egyértelmű választ. "Az államfői kegyelemnek az a természete, hogy nem magyarázattal vagy indoklással születik. Ez egy ilyen műfaj. És nem is lehet erre egy mondatban, egy ilyen interjú szűkre szabott keretei közt olyan választ adni, mely kielégítené bárki kíváncsiságát, érdeklődését. Higgye el, ez egy nehéz döntés volt. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy az volt a helyes döntés, hogy felfüggesztem a büntetésük végrehajtását" – fogalmazott. Hozzátette: nem érez ellentmondást abban, hogy a pápalátogatással kötötte össze a terrorizmus miatt elítélt emberek kegyelmét. És azt is közölte, jó a lelkiismerete ebben az ügyben.

Volt szó a magyar-lengyel kapcsolatokról is. A Direkt36 szerint kínosan hideg fogadtatásban volt része a magyar köztársasági elnöknek, aki első külföldi útján Varsóba látogatott. Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerint Magyarország technikailag ki tudná váltani az orosz energiát, csak nem akarja. Novák Katalin az interjúban elismerte, hogy "ezen a beszélgetésen kemény témák" is voltak. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy hidegek-e most a magyar-lengyel kapcsolatok. Novák szerint "mindkét félnek az volt a szándéka, hogy megértse a másik ország álláspontját, a háború kapcsán és más kérdésekben is."

(Kiemelt kép: MTI/Sándor-palota)