„Klubrádió
A lényeg

Nőket bántalmazó fegyvereseket tartóztattak le a tálibok

6/09/2021 06:47

| Szerző: Klubrádió

Megtámadtak és bántalmaztak nőket Kabulban egy női jogok melletti tüntetésen pár napja. Az elkövetők közül négy férfit a tálibok letartóztattak. A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid bejelentése szerint a négy fegyveres férfi a demonstráló nőket verte, igyekeztek berekeszteni a tüntetést és egy újságírót is megfenyegettek.

Afgán konfliktus
 
Afgán konfliktus
 
Kabul, 2021. szeptember 3. Afgán nők az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án. Az előző tálib uralom idején, 1996-2001 között az iszlám törvények voltak érvényben, amelyek erősen korlátozták a nők jogait. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/AP/Wali Sabawoon
Fotó: Wali Sabawoon
 

 

A szóvivő hozzátette: ez ugyanakkor „nem a tiltakozás ideje” az országban. A tiltakozáshoz való jogot sem ismerte el, amikor arról kérdezték, hogy a nők újra biztonságosan kimehetnek-e az utcára. „Ez nem a tiltakozás ideje, mivel a tálibok csak nemrég vették át a hatalmat, és minden hivatal zárva van. Emellett mindenki láthatta a reptéri robbantásokat. Türelmesnek kell lenniük, és meg kell várniuk, amíg a kormány megalakul, aztán lehetnek követeléseik. Arra kérjük az embereket, hogy ne okozzanak zavart maguknak és a hatóságoknak”.

(Telex-Guradian)