„Klubrádió
A lényeg

Európai Ügyészség: Gulyásnak Kövesivel van gondja és a szuverenitást félti

8/09/2022 12:34

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bizottság nem kéri, a magyar kormány nem akar csatlakozni az Európai Ügyészéghez – állítja Gulyás Gergely. A Klubrádió kérdésére azt mondta, gondjai vannak a szervezet vezetőjével, Laura Codruţa Kövesivel, akiről azt mondta: "túlzott magyarbarátsággal nem volt vádolható" a romániai ügyészség, amelyet ő vezetett.

2022. szeptember 08. A lényeg / részlet, A Klubrádió kérdése a kormányinfón (22.09.08.)
02:05
00:00

Új korrupcióellenes hatóságot hoz létre a magyar kormány az uniós helyreállítási alaphoz hozzáférés érdekében, kérdés azonban, hogy ez hozhat-e érdemi változást egy ilyen intézmény a magyar rendszerben. Valódi eredményt jelenthetne, ha Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, ezt azonban a magyar kormány eddig minden alkalommal elutasította.

 
Laura Codruta Kövesi
 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 8-i kormányinfón a Klubrádió ehhez kapcsolódó kérdésére azt válaszolta, hogy már az Európai Ügynökség vezetőjének, Laura Codruţa Kövesinek a puszta személye is elég indok lenne arra, hogy az ország ne csatlakozzon az intézményhez, emellett, Gulyás szerint a még formálódóban lévő, korrupció ellen állított magyar hatóság többet tud majd nyújtani Brüsszelnek, mint az Európai Ügyészség. Szerinte "túlzott magyarbarátsággal nem volt vádolható" a Kövesi vezette romániai korrupcióellenes ügyészség.

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: nem tud olyan esetekről, amikor nem tették meg a szükséges lépéseket a közbeszerzéseken felmerülő korrupciógyanú ügyében a magyarországi hatóságok, így nem Magyarországon, hanem Brüsszelben merült fel ennek a hatóságnak az ötlete.

Magyarország kényes az állami szuverenitásra – arra nem tért ki, milyen okból – ezért nem hajlandó a kormány csatlakozni az európai ügyészséghez. Ez elvi probléma, amellyel Gulyás ellenzékben sem értene egyet, így kormányon sem. A kormányinfóról itt írtunk.

Hozzátette, nem merült fel a kormányban, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez, az Európai Bizottság sem kérte, és a kormány sem akar.

A lényeg
2022. szeptember 08., csütörtök 16:00
Riporter: Bodnár Barna