„Klubrádió
A lényeg

Népirtással vádolják Bolsonarót

23/01/2023 09:42

| Szerző: Klubrádió

A yanomami törzs ellen elkövetett népirtással vádolta meg elődjét Brazília új elnöke, írja a Guardian nyomán a hvg.hu. Lula szerint Jair Bolsonaro szélsőjobbos politikája humanitárius katasztrófához vezetett az ország legnagyobb őslakos közösségében.

Lula szombaton tett látogatást az Amazonas-medence északi részén található, Amazonas és Pará államokkal, illetve Venezuelával és Guyanával határos Roraima államban. Az elnök vádjai szerint az elvileg védelem alatt álló yanomami-földeket az előző kormányzat elhanyagolta, a Bolsonaro által buzdított illegális bányászok pedig szétdúlták.

 
Jair Bolsonaro. Fotó:
Wikipédia/
Zeca Ribeiro_
 

„Több mint humanitárius krízis, amit Roraimában láttam, ez már népirtás. Szándékos bűncselekmény a yanomamik ellen, amit a brazil nép szenvedése iránt érzéketlen kormány követett el" – írta ki Twitterre Lula, egy nappal azután, hogy meglátogatott egy kórházat Roraima fővárosában, Boa Vistában, mely zsúfolásig telt yanomami betegekkel. Lula igazságügyi minisztere, Flávio Dino azt mondta, szövetségi nyomozást fog elrendelni, mivel „erős jelek" utalnak népirtásra.