„Klubrádió
A lényeg

Nemzetközi kutatás: az EU-ban Magyarország tart a legkevésbé Kínától

27/07/2023 19:41

| Szerző: Klubrádió

Az EU-ból 10 országot vizsgáltak meg, ezek közül Magyarországon volt a legalacsonyabb azok aránya, akik aggasztónak tartják a kínai befolyás növekedését.

Az Ukrajna ellen indított háború ellenére nem Oroszországot, hanem Kínát tekinti legnagyobb fenyegetésnek a legtöbb nyugat-európai ország és az Egyesült Államok.

A Pekinggel szembeni társadalmi fenntartás egyre növekszik, bár a közepes jövedelmű országok kevésbé tartanak Kína növekvő befolyásától, mint a gazdagabb országok – derült ki a Pew Research Center 24 országban, köztük Magyarországon folytatott kutatásából. A felmérés a 24 országban összesen csaknem 31 ezer ember megkérdezésével történt 2023. február 20. és május 22. között.

Az EU-ból 10 országot vizsgáltak meg, ezek közül Magyarországon volt a legalacsonyabb azok aránya, akik aggasztónak tartják a kínai befolyás növekedését. Magyarországon 50 százalék, Nyugat-Európában jellemzően kétharmad feletti az arányuk azoknak, akik tartanak Kína növekvő befolyásától.

Ez összefüggésben állhat a magyar kormány nyilatkozataival, amelyekben Kína inkább a világ együttműködésre érdemes, erősödő gazdasági motorja, mint növekvő fenyegetés. Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszéde is ezt erősítette. 

A nyugat-európaihoz hasonlóan magas Kína elutasítottsága Kanadában (79), és az Egyesült Államokban (83), és nem meglepő módon Dél-Koreában (77), valamint Japánban (87) és Ausztráliában is (87). Magyarországgal azonos mértékű viszont Izraelben azok aránya, akik fenntartásokkal viszonyulnak Kínához.

(via Telex.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)