„Köszönjük

Németország nem ismeri el beutazásnál a keleti vakcinákat

12/05/2021 14:07

| Szerző: Klubrádió/KL

Németországban egyelőre nem ismerik el beutazásnál a koronavírus elleni védőoltást, ha nem európai uniós engedéllyel rendelkező vakcináról van szó – mondta a szövetségi egészségügyi miniszter szerdán Berlinben az MTI tudósítása szerint.

Jens Spahn tájékoztatóján a Szputnyik V- és a Sinopharm-féle oltóanyaggal kapcsolatban rámutatott, hogy a karanténkötelezettség alól csak az EU-ban engedélyezett készítményekkel beadott oltás ad felmentést Németországban. Minden egyéb készítménynél meg kell vizsgálni, hogy megfelel-e az EU-s használati engedélyhez szükséges követelményeknek.

Nemcsak a betegség elleni védelem hatásosságát és a biztonságosságot kell igazolni, hanem azt is, hogy ugyanúgy erőteljesen csökkenti a kórokozó átadásának veszélyét, mint az EU-ban engedélyezett oltóanyagok. Ebben az esetben „nincs problémám azzal, hogy egyenrangúként ismerjük el, de szeretném látni a bizonyítékokat” – mondta a miniszter.

„Természetesen nem volt igaz az oltásellenes baloldal részéről az a  vád, hogy a keleti vakcinákkal nem lehet utazni” – hirdette a Facebookon két órával korábban Menczer Tamás külügyi államtitkár, aki arról számolt be, hogy hat ország fogadja el a magyar védettségi igazolványt.

Az is kiderült, hogy horvátországi beutazáshoz a plasztikkártya mellett szükség van arra az oltási papírra is, amely igazolja, hogy a második oltás óta eltelt legalább 14 nap - írja a 24.hu.