„Köszönjük

Érhetnek minket meglepetések a horvát határetkelőnél

12/05/2021 13:40

| Szerző: Klubrádió/KL

Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya a beutazáshoz Horvátországba és Montenegróba sem, a papíralapú oltási igazolványra is szükségünk lehet, bár elvileg a hamarosan elkészülő applikációval is igazolható lesz az oltás.

Szijjártó Péter egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy hazánk Szerbia, Montenegró, Bahrein és Szlovénia után Horvátországgal is megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait, és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották be őket.

Szijjártó a Facebookra feltöltött videójában a részletszabályokról nem tett említést, azt azonban elmondta, a technikai részleteket a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján majd mindenki megtalálhatja.

Ez a tájékoztató a napokban frissült, és jelen állás szerint pórul járhatnak azok a magyarok, akik csupán a postai úton megküldött védettségi igazolványt viszik magukkal, mert ez kevés a határátlépéshez.

Szijjártó Péter magyar és Gordan Grlic Radman horvát külü
MTI/Varga György
 

A konzuli szolgálat azt írja, a Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal – a jelenlegi gyakorlat szerint – a következő módon lehetséges: a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

A papíralapú oltási igazolvány az a dokumentum, amit az oltáskor kap meg mindenki a háziorvostól vagy az oltóponton. Eddig viszont ennek a lapnak különösebb jelentősége nem volt, hiszen Magyarországon a postán érkező plasztikkártya hatalmazza fel a tulajdonosát különböző jogokkal.

Minderről a saját Facebook-oldalára feltöltött szerdai videójában Menczer Tamás is beszélt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Horvátország kapcsán jelezte, hogy a helyi hatóságok a „plasztikkártya” mellett elkérik a „fehér oltási papírt” is, amelyen szerepel a két oltás dátuma.

A konzuli szolgálat oldalán közzétett szabályok másik érdekessége, hogy az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai. 

Ennek is lehet jelentősége, hiszen a horvátok pont a turizmus fellendítése érdekében nyáron már azt szeretnék, ha a védettek szabadon szórakozhatnának, járhatnának koncertekre, szórakozóhelyekre.

Mivel kölcsönös megállapodásról van szó, valószínűleg a horvát védettségi igazolványt is elfogadják Magyarországon, ám erre vonatkozóan még nem jelent meg hivatalos tájékoztató. 

Horvátország esetében egyébként a 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik, felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, akik rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.

A horvát példa nem egyedi, Montenegróba sem engednek be csupán a plasztikkártyával. A konzuli szolgálat honlapja szerint az oltottak számára akkor lehetséges a beutazás, ha rendelkezésre áll a határátkelést megelőző minimum 7 nappal korábbra datálható, az előírásoknak megfelelő dózisban fölvett oltást igazoló dokumentum.

Mivel erre a magyar plasztikkártya nem alkalmas, ezért Montenegróba is magunkkal kell vinnünk a papíralapú dokumentumot.

A Magyar Hírlap kedden írta meg, hogy elkészült a védettségi igazolvány applikációja, ami nagyban megkönnyítheti majd a helyzetet, hiszen az alkalmazásban feltüntetik majd az első és a második oltás dátumát is, ahogy azt is, a regisztráltat milyen típusú vakcinával oltották. Ez a rendszer állítólag már a napokban letölthető lesz, így utazáskor valószínűleg a plasztikkártyát és a papírt is elfelejtheti a többség, annak viszont bonyolultabb lesz az élete, akinek nincs okostelefonja - írja a 24.hu.