„Klubrádió
A lényeg

Németh Balázs: Az M1-nél szerkesztői szabadság van

16/09/2022 20:40

| Szerző: Klubrádió

A 24.hu-nak adott hosszú interjút Németh Balázs, az M1 volt híradósa. Többször is hangsúlyozta: a közmédiánál szerkesztői szabadság van, és arról is beszélt, hogy szeretne egyszer a Karmelita kolostorban, a miniszterelnök mellett dolgozni.

Németh 2015 óta a köztévé egyik legismertebb arca volt, az M1 bemondójaként bruttó 1 millió 739 ezer forintot keresett havonta. Augusztus végén mondott fel, majd szeptember elején jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, hogy ő lesz a budapesti atlétikai vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. új vezérigazgatója. Az M1 Híradó műsorvezetőjeként a Médiatanács kétszer marasztalta el azért, mert személyes kommentárt fűzött a hírekhez.

A 24.hu-nak adott interjúban Németh azt mondta, ezek nem improvizált megnyilvánulások voltak, a szövegek egyeztetve voltak a szerkesztőkkel is. Az, hogy végül két eset miatt is elmarasztalást kapott, szerinte bizonyítja, hogy nincs diktatúra.

Arra a felvetésre, hogy a Hadházy Ákos parlamenti akciójáról szóló híradásban miért csak azt a táblát mutatták meg, amin trágár szavak voltak, a másik kettőt meg nem, Németh azt mondta, az egy szerkesztői döntés volt, amibe neki nem volt beleszólása, de nem is szólt volna bele, mert nem az volt a munkája.

A korábbi híradós az interjúban többször is hangsúlyozta: a közmédiánál szerkesztői szabadság van, az M1 híradóban pedig szerinte az ország legjobb szerkesztői dolgoznak. „Szerkesztői szabadság van, az RTL-nél is, a TV2-nél is és az M1-nél is” – mondta.

Arról, hogy a budapesti atlétikai világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója lett, Németh azt mondta, most fejlődni, tanulni szeretne. „Lehet, hogy nem állomás vagy ugródeszka lesz, hanem süllyesztő. Ez majd egy év múlva kiderül” – tette hozzá.

Arról, hogy hova jelenthet ugródeszkát az atlétikai vb szervezése, Németh világos választ adott: a Karmelita kolostorba.„Szeretnék egyszer a miniszterelnök mellett dolgozni” – tette egyértelművé. „2000 óta foglalkoztat Orbán Viktor titka. Egyszer jó lenne közelről látni, hogyan dolgozik az a politikus, aki az ötödik ciklusban vezet egy tízmilliós országot, és az egész világ tudja a nevét” – fogalmazott.

A teljes interjút a 24.hu-n olvashatják el.

(via 24.hu, telex)