„Klubrádió
A lényeg

Nemcsak a kukások, az összes fővárosi cég dolgozói kapnak 200 ezer forintos rezsitámogatást

7/10/2022 16:26

| Szerző: Klubrádió

Minden fővárosi cég nem vezető beosztású dolgozója meg fogja kapni a kukásoknak is kiosztott, bruttó 200 ezer forintos rezsitámogatást – jelentette be péntek délutáni sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. 

A főpolgármester a döntést azzal indokolta, nem tehetik meg azt, hogy csupán egy fővárosi cég dolgozóinak adják meg a kukásoknak is garantált emelést, hiszen nem csak a szemétszállításban dolgozókat érinti az a szociális válság, amit a rezsiszámlák megugrása okozott.

Karácsony a sajtótájékoztatón kiemelte: egyelőre nem tudja megmondani, pontosan miből teremti elő a Fővárosi Önkormányzat a forrást a fővárosi cégek dolgozóinak rezsitámogatására.

Kiss Ambrus általános főpolgármester elmondta, hogy a fővárosi cégeknek nagyjából 25–26 ezer dolgozójuk van, azonban ebből le kell vonni a vezető beosztású dolgozók számát. Rezsitámogatásuk nagyjából 5,5 milliárd forintjába fog kerülni a fővárosnak, illetve cégeinek. Kiss szerint a támogatást a cégek bértartalékából, illetve folyószámlahitelből fogják kifizetni – azonban folyószámlahitelre csak a Budapesti Közműveknek és a Fővárosi Önkormányzatnak lesz szüksége mostani számításaik szerint.

Azonban a számviteli törvény kimondja, hogy folyószámlahitellel nem lehet lezárni egy pénzügyi évet, Kiss Ambrus szerint így az is elképzelhető, hogy a főváros nem fogja tudni ezt visszapótolni év végéig.

Csütörtök este közölte az FKF, hogy megszületett a megállapodás a Budapesti Közművek és a munkavállalók képviselete között a fővárosi hulladékszállítási közszolgáltatás újraindulásáról.

(forrás: hvg.hu, kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)