„Támogassa
A lényeg

Nem volt igaz a kormányzati indoklás a kata megszüntetésére

4/11/2022 11:13

Fennállása alatt a katások mindössze 2,5 százalékát (6511 főt) ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és csupán 9 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg – szemben azzal, amit a kormányzati propaganda állított, hogy éves szinten 250-300 milliárdot csaltak el a katával ügyeskedők – írja az Mfor.hu az általa közérdekű adatigényléssel megszerzett adatokra hivatkozva.

Az ellenőrzések során az adóellenőrök összesen 9006,5 millió forint adókülönbözetet tártak fel, ebből a tételes adó, azaz a kata mindössze 521,2 millió forint nagyságrendet képviselt, és a NAV-évkönyvek szerint a központi költségvetésnek katából a kilenc teljes év alatt összesen 930,4 milliárd forint bevétele származott. Ez azt jelenti, hogy a katából származó, kilenc év alatt alig több mint félmilliárd forint megállapítás az összes katabevétel 0,06 százalékát teszi ki.

A kormány a megszüntetést azzal is indokolta, hogy a főállásban katázók tömege csak azért katázik, hogy megspórolja a járulékfizetést. Ezzel szemben a befizetett összegekből látszik, hogy az egy katás adózóra jutó havi befizetés minden évben alacsonyabb volt, mint a főállású katások által befizetendő 50 ezer és a mellékállású katás által fizetendő 25 ezer forint számtani átlaga, azaz 37,5 ezer forint. Tehát a katázók többsége mellékállású katás volt, aki főállásban – és munkaadójuk szintén – megfizette a közterheket, pont úgy, mint minden más adózó.