„Klubrádió
A lényeg

Nem mindenkinél alakul ki védettség a Sinopharm-oltás után

14/06/2021 14:35

| Szerző: Klubrádió

Már 500 negatív antitestvizsgálati eredményt töltöttek fel abba a Facebook-csoportba, ahol a Sinopharmmal oltottak antitestvizsgálatait gyűjtik. Már minden fórumon próbálkoztak a problémájuk orvoslásával, de eddig még nincs előrelépés az ügyükben.

"A csoport célja a laboratóriumi ellenanyagvizsgálaton negatív vagy alacsony szintű eredményekkel rendelkező kétségbeesett emberek vizsgálatának kezdeményezése, illetve szükség esetén újraoltása" – írja az a Facebook-csoport a névjegyében, akik a kínai vakcinát kapták, de a második oltás után sem vagy elenyésző mértékben alakult ki védettség a szervezetükben a vírus ellen.

„A hiten kívül mivel igazolható, hogy védett vagyok?”– tette fel a kérdést Merkely Bélának levelében Bodó Hajnalka, ma már nem praktizáló, nyugdíjas reumatológus. Merkely Béla több negatív magánlaboros teszt után azt javasolta neki, hogy végezze el a Semmelweis Egyetem – szintén fizetős – vizsgálatát, amelyről korábban azt mondta, senkinél nem hozott negatív eredményt, ám nála az is azt mutatta ki, hogy nem szerzett védettséget.

Az Englohner Beáta által kezdeményezett csoportról korábban már írtunk. Már akkor több virológus és immonológus jelezte, hogy támogatja őket, vagyis azt, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltottak számára biztosítson az állam ingyenes antitestvizsgálatot, valamint kapjanak harmadik oltást. Ebben érdemi előrelépés nem történt, ugyanakkor Karácsony Gergely főpolgármester is jogosnak tartja a kéréseiket, támogatja őket.

"A kormánynak lépnie kell. A laboratóriumi ellenanyag-tesztek eredményeinek azonnali nyilvánosságra hozatalát, ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget, illetve azoknál, akiknél az első két oltás nem termelt megfelelő mennyiségű ellenanyagot, a harmadik oltás felvételének biztosítását kezdeményeztem ma a miniszterelnöknél" – írta még június 9-én Karácsony a posztjában.

Orbán Viktor a múlt heti Kormányinfón azt mondta, elegendő vakcina áll rendelkezésre a harmadik, sőt akár a negyedik körös oltakozásra is, külön azonban nem tett említést arról, hogy mire számíthatnak azok a főképp 60 év feletti magyarok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs elegendő mennyiségű antitestjük a védettséghez – írja a 24.hu.