„Klubrádió
A lényeg

Nem mentek el a fideszesek a Pegasus-jelentés európai parlamenti vitájára

14/06/2023 20:06

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament elé került az a javaslatcsomag, amely korlátozná a Pegasus és más kémszoftverek európai használatát. Szerdán tartottak vitát a strasbourgi plenáris ülésen a jelentésről, amely szerint több uniós tagállam, köztük Magyarország kormánya is megsértette az emberi jogokat a kémprogram bevetésével újságírók, üzletemberek és politikusok ellen.

Az EP PEGA-szakbizottsága által májusban elfogadott jelentés külön fejezetekben foglalkozik az érintett tagállamokkal, a vitán azonban leginkább Magyarország és Lengyelország került a célkeresztbe.

A javaslatcsomagról csütörtökön szavaznak majd az Európai Parlamentben, az üggyel pedig az Európai Bizottság foglalkozhat tovább. Igaz, a megfigyelésekkel kapcsolatos valódi kompetencia továbbra is a tagállamok kezében marad – az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács részéről pedig senki nem képviseltette magát a szerdai vitán, írja a Telex.

Míg a baloldali és liberális képviselők elégedettek voltak a PEGA-bizottság munkájával, addig a szélsőjobboldali ID és ECR frakciók kritikusabban értékelték a javaslatcsomagot. Utóbbi frakcióból főleg a lengyel kormánypárt képviselői szólaltak fel, akik szerint a Pegasus-üggyel csak újabb platformon akarják támadni Lengyelországot és Magyarországot.

A lengyelekkel ellentétben viszont a magyar kormánypártok nem képviseltették magukat a vitán, míg az ellenzéki Momentum és DK igen. Ugyanakkor, mint írják, a DK-s Rónai Sándor a Pegasus-ügy helyett inkább arról beszélt, milyen életszínvonal-zuhanást él most meg a magyar társadalom.

Cseh Katalin momemtumos képviselő azonban hangsúlyozta, hogy a Pegasus-botrányt nem szabad a szőnyeg alá söpörni: „Katonai szoftvereket vetnek be újságírók ellen, akik csak a munkájukat próbálják végezni – miközben közzéteszik a privát levelezésüket, fotóikat, életük legintimebb pillanatait is.”

„Gyakran beszélünk úgy erről a botrányról, mint a Watergate-ügyről, de ez inkább A mások életére emlékeztet, amikor az állam a saját polgárai ellen kémkedik” – utalt a keletnémet állambiztonságról szóló 2006-os filmre a vita záróbeszédében Sophie in 't Veld. „Elkövethetjük ezt újra meg újra? Nem vagyunk immunisak az antidemokratikus trendekre csak azért, mert európaiak vagyunk. Ha csak a nemzeti hatóságokra bízzuk ennek az ellenőrzését, akik az elkövetői is ezeknek a botrányoknak, akkor tulajdonképpen ennek semmi értelme sincs.”

(Kiemelt kép: Flickr.com)