„Klubrádió
A lényeg

Nem kell szja-t fizetniük azoknak a harminc év alatti nőknek, akik gyermeket vállalnak

28/12/2022 18:43

| Szerző: Klubrádió

Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti nőknek, akik gyereket vállalnak – jelentette be Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán.

Hornung Ágnes a kormány közösségi oldalára feltöltött videóban közölte: a kormány úgy döntött, hogy tovább bővíti a családi adórendszert. Az adómentességről szóló kormányrendeletet hamarosan ki is hirdetik.

Úgy fogalmazott: mint minden más családtámogatásnál, a kormánynak ebben az esetben is kettős a célja. Amellett, hogy ösztönzik a gyermekvállalást, azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál.

Egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is – emlékeztetett Hornung Ágnes. Hangsúlyozta: az új szja-mentesség a 30 év alatti édesanyáknak jár.

A kormány számításai szerint az adómentesség lehetőségével több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd. Az államtitkár közölte, ahogyan a családi adókedvezmény, az szja-mentesség is érvényesíthető a saját és az örökbefogadott gyermekek után is.