„Klubrádió
A lényeg

Nem fizeti alvállalkozóit Mészáros alvállalkozója

13/03/2023 14:32

| Szerző: Klubrádió

Számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, miután két hete közölték velük, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki elvégzett munkájukat egy uniós beruházás keretében. Az R-Kord arra hivatkozik, hogy az állam sem fizet nekik.

Számos magyar kisvállalkozás került anyagilag lehetetlen helyzetbe, miután két hete közölték velük, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. mint fővállalkozó egyelőre nem fizeti ki elvégzett munkájukat egy uniós beruházás keretében. Az R-Kord arra hivatkozik, hogy az állam sem fizet nekik – értesült Szabad Európa. A lap megkeresését nem cáfolta a cég.

A szóban forgó munkánál a GSM-R program keretében a közbeszerzési kiírás szerint 58,85 milliárd forint értékben 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerét korszerűsítik és látják el többek között a legújabb technológiájú kommunikációs berendezésekkel. A GSM-R-fejlesztést részben az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásaiból valósítják meg. A szerződést 2018. július 2-án írták alá, vagyis a beruházás még a 2014–2021-es uniós költségvetés része. Emiatt ha nem fejezik be idén, ugorhat a pénz.

A tényleges munkák jelentős részét nem közvetlenül a tendernyertes R-Kord dolgozói végzik. Egy többszintű, alvállalkozókból álló rendszerben az Alépítmény-Hálózat is alvállalkozó, de számos kis céggel állnak szerződéses kapcsolatban. Az R-Kord Kft. a V-Híd-csoport tagja, vagyis Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. A lap információi szerint a fővállalkozó R-Kord azért nem fizet, mert az állam sem fizet nekik. Úgy tudják, a munkák és a kifizetések felfüggesztésével több, a kivitelezésen dolgozó kisvállalkozás került lehetetlen helyzetbe.