„Támogassa
A lényeg

"Nem bűncselekmény", lezárta a rendőrség a Borkai körüli ügyeket

13/06/2023 17:16

| Szerző: Klubrádió

„Mivel a cselekmény nem bűncselekmény”, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) megszüntette azt az eljárást, amelyet mások mellett Hadházy Ákos feljelentése nyomán folytatott nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, pénzmosás és hivatali visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. 

A nyomozás megszüntetéséről szóló határozatot Hadházy Ákos a Telexnek is elküldte.

A feljelentés alapján azt vizsgálták, hogy történt-e bűncselekmény akkor, amikor a győri önkormányzat volt ügyvédje elkezdte felvásárolni a győri Audi-gyár közelében lévő földeket, amelyeket aztán Borkai Zsolt vezetése alatt az önkormányzat szántóból ipari fejlesztési területté alakított. Az NNI megállapítása szerint jogszerű volt az az értékesítés, amely során az önkormányzat az elővásárlási jogáról lemondva eladta tulajdonrészét az ügyvéd cégének.

A határozatban szerepel az is, hogy az ügylet lezárása után Borkai Zsolt fia állást kapott az ügyvéd egyik cégénél, itt az NNI vizsgálta azt is, hogy történt-e bűncselekmény, de azt állapították meg, hogy annak ellenére, hogy a volt polgármester fia havi egymilliós fizetést vett fel a gazdasági tevékenységet nem folytató cégtől (ezt a rendőrség is elismerte), viszont a vállalkozás az alapítótól kapott kölcsönt és az eszközállománya értékesítéséből származó bevételeket élte fel, ezért nem lehet hűtlen kezelésről beszélni.

A határozat egy másik pontján azt is megállapították, hogy a Borkai család „valamennyi tagjának a legális jövedelme fedezte a vagyongyarapodást”.