„Klubrádió
A lényeg

Negyven fokos fölötti hőmérsékletet is mértek pénteken

1/07/2022 21:32

| Szerző: Klubrádió

Pénteken 40 Celsius-fok feletti csúcsértékkel tetőzött a kánikula, de a napi országos melegrekord most nem dőlt meg – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Hétfőig marad a harmadfokú hőségriasztás.

Pénteken több helyen is 39 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmagasabbat szintet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérték, Mezőkövesden, a víztározónál, ahol 40,1 fokig melegedett fel a levegő. A július elsejei országos csúcs továbbra is 41,3 fok, amit 1950-ben mértek Csongrádon.

A rendkívül meleg időjárásból Budapestnek is bőven jutott, ugyanis Újpesten 38,2 fok is volt, ami új fővárosi melegrekord. A korábbit, 36,7 fokot 1950-ben Budapest Istvánmező állomáson mérték a szakemberek – közölte az Időkép nyomán a hvg.hu.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az érkező hidegfront nyomán pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, de keleten így is több helyen lesz 35 fok felett a csúcsérték. A hétvégén többfelé várhatók záporok, néhol heves zivatarok is. A következő napokban viszont újra melegszik a levegő, hétfőn ismét elérheti a 39 fokot.

Az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg az eredetileg csütörtök éjfélig elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)