„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: A nyugat-magyarországi régió is megtorpant a felzárkózásban

30/03/2023 14:44

| Szerző: Klubrádió

A főváros és a budapesti régió az Európai Unió egyik kimagasló jelentőségű fejlődési térségeként állja a versenyt más közép-európai fővárosi régiókkal, a többi régió azonban, köztük a nyugat- és a közép-dunántúli is "megtorpant a felzárkózásban" – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter csütörtökön Mosonmagyaróváron az MTI beszámolója szerint.

A miniszter szerint bár a centralizált fejlesztéspolitika jól teljesít, de "minden eddigi lehetőségét kimerítette".

Navracsics azt mondta, a megtorpanásnak sok oka van, köztük több külső is, mint a koronavírus-járvány és az EU gazdaságának mostani problémája, de "ha csak egy elemet hatalmunkban áll megváltoztatni", akkor kísérletet lehet tenni arra, hogy új lendületet kapjanak a régiók, a vármegyék, a települések és a közösségek a növekedésben – tette hozzá. Navracsics Tibor ezek közül kiemelte a területi szemlélet visszavezetését a magyar politikai döntéshozatalba.

Szerinte az 1990 utáni politikai fejlődés is "sok szempontból gyanakodva tekintett" a helyi kezdeményezésekre, a regionális különállásokra és ebből fakadóan "nem is nagyon tudta az országos politika kezelni a különbségeket".

A területi különbségek láthatóságához és kezelhetőségéhez a kormánynak szüksége van olyan szakemberekre, akik akár a tudományos munkásságuk, akár a gyakorlati tevékenységük során tudással és adatokkal tudják segíteni ezt e tevékenységet – mondta a miniszter.

Összegzése szerint a területi dimenzió az, ami a magyar fejlesztéspolitikát sokkal nagyobb sikerekre tudja vezetni, és ennek következtében az ország is kitörhet a közepes jövedelmű és közepes fejlettségű országok fejlődési csapdájából, amely által "a felzárkózási ütemünket is gyorsabbá tehetjük".

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)