„Klubrádió
A lényeg

Navalnaja: Putyinnak felelnie kell Navalnij haláláért

28/02/2024 15:32

| Szerző: Klubrádió

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek felelnie kell Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért és mindazért, amit Oroszországgal, valamint egy szomszédos békés országgal tett – jelentette ki Julija Navalnaja, a február 16-án elhunyt orosz ellenzéki politikus özvegye Strasbourgban szerdán.

Julija Navalnaja beszédében kijelentette: férje, Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, ami megmutatta, hogy Putyin elnök bármire képes, tárgyalni nem lehet vele.

Közölte: Navalnij felismerte, ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újító gondolatokra van szükség. További szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsnek elvei, erkölcsei, szabályai – mondta.

"Nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel" – fogalmazott.

Szavai szerint Putyin szervezett bűnözői csoportot vezet, amelynek tagjai, noha csak bábok, embereket gyilkolnak. A nemzetközi közösségnek harcolnia kell e bűnszervezet ellen a szervezett bűnözés elleni harc, nem pedig a politika eszközeivel – jelentette ki. Nem diplomácia üzeneteket kell küldeni, hanem a "pénzügyi machinációkat" kell felszámolni. Nem aggodalomnak kell hangot adni, hanem az orosz rezsimet támogató nyugati jogászokat és pénzügyi szakembereket kell célba venni, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénzek elrejtésében – mondta. Ebben számíthatnak arra a több millió oroszra, akik Putyin ellen, a háború ellen, és az orosz elnök képviselte gonosz ellen vannak – emelte ki.

Alekszej Navalnij temetésére és búcsúztatására pénteken kerül sor Moszkvában.

FRANCE EU PARLIAMENT
 
Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető özvegye felszólal az Európai Parlamentben Strasbourgban, Franciaországban 2024. február 28-án.
Fotó: EPA/RONALD WITTEK