„Támogassa
A lényeg

Momentum: Az LMP társutas és élősködő, LMP: A Momentum az állami tévében az alvást kordonbontásra cseréli

12/09/2023 21:21

| Szerző: Klubrádió

Az LMP-modell lényege, hogy pénzt kapnak a NER-től, pozíciót pedig az ellenzéktől – vélekedett a Momentum elnökségi tagja. Kele János hangsúlyozta, hogy addig nem támogatja az LMP jelöltjeit, amíg ez a modell működik az Ungár Péter vezette pártnál. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese pedig azt üzente, ha a momentumosok a sikeres budapesti együttműködést is feláldoznák, akkor lelkük rajta.

Ungár Péter LMP-társelnök minden pórusából süt, süvít az elkényeztetett, címeres pólyába született milliárdosgyerekekre jellemző fennhéjázó gőg, a mély intellektuális megvetés és lenézés, ő a bezzeggyerek – ezekkel a szavakkal jellemezte a politikust, Kele János, a momentum elnökségi tagja a közösségi oldalán, miután Ungár interjút adott a Partizánnak. Ebben a többi között azt mondta: ő az egyetlen az ellenzékben, aki nem látja mitikus lénynek Orbán Viktort, mivel jó viszonyt ápol édesanyjával, Schmidt Mária történésszel, és így többször találkozott vele.

Kele hozzátette, hogy Ungárnak nincs válasza a félmilliárdos osztalékra, és arra sem, hogy miért kap a cége – amelyből esze ágában sincs kiszállni – adómentességet és illetékkedvezményt az államtól. Majd úgy fogalmazott: "tudom, hogy végtelenül ostobának tartasz minket, egyszerű embereket Péter, de hidd el: ennyire nem vagyunk azok".

A Momentum vezető politikusa szerint az LMP társutas és élősködő párt. Kele János úgy fogalmazott, az LMP-modell lényege, hogy Pénzt kapnak a NER-től, pozíciót pedig az ellenzéktől és kizártnak tartja, hogy valaha is megszavazna olyan előterjesztést, amely egy ilyen modellben működő párt jelöltjeinek támogatásáról szól.

Mélyponton van a két párt kapcsolata– ezt mondta a Momentum elnökségi tagja a klubrádiónak. Kele János  csak akkor lát esélyt a kialakult konfliktus feloldására, ha az LMP változtat jelenlegi politikáján, amely "engedékenyebb a Fidesszel".

Minderre úgy reagált Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese, hogy Ungár Péter vagyoni helyzetét és édesanyját illetően érdemi változás nem történt azóta, hogy a társelnökük a többi között a Momentum támogatásával a közös ellenzéki lista hetedik helyén kapott helyet, és egyebek között a Momentum jelöltje is volt a szombathelyi választókerületben. Hozzátette, változás abban történt, hogy a negyedik kétharmad után az LMP valóban megpróbálta levonni a tanulságokat, és megváltoztatni a politikáját, a Momentum pedig kétszeres erővel próbálja pontosan ugyanazt tenni. Ez okozott tartalmi vitákat a két párt között, de az LMP szerint ezzel nincs probléma, az elmúlt két választás azt bizonyította be, hogy az ellenzéken belüli érdemi viták hiánya az, ami elijeszti a szavazókat. Csárdi Antal hangsúlyozta, hogy ha Kele János és a Momentum annyira irtózik a vitától, hogy ennek árán még a sikeres budapesti együttműködést is feláldozná, akkor lelkük rajta, mert ahogy fogalmazott, az LMP-ben nem gondolják azt, hogy más eredményre vezet az, hogy ha "az állami tévében az alvást kordonbontásra cserélik".

Ungár Péter korábban azt mondta: „Komolyan azt gondoljuk, hogy a nagykép szempontjából bármilyen más eredményhez vezet majd, ha a következő napokat azzal töltjük, hogy a Momentum korábban az Orbán-kormánynak dolgozó politikusa felkérdez, hogy akkor miért is vagyok tekinthető ellenzéki politikusnak”. Ezzel vélhetően Kelére célzott, aki korábban gyakornokként Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott, majd már rendes állásban előbb a Miniszterelnökségen, majd az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál volt.

A Momentumnál közölték, nem határolódtak el Kele Jánostól. Hozzátették: Az, hogy az ellenzéki párt héttagú elnökségében Kele hogy dönt és szavaz majd, az ő dolga, ahogyan az is, hogy a másik hat elnökségi tag hogyan szavaz az adott kérdésről.