„Klubrádió
A lényeg

Módosít a kormány, még 26 milliárd megy kommunikációra és 37 milliárd sportra

6/07/2022 13:44

| Szerző: Klubrádió

Az utolsó pillanatban jelentősen megtoldott néhány tételt a 2023-as költségvetésben a kormány – írja a 444. A nagyjából 100 milliárd forintos átcsoportosítás lényege, hogy több mint 26 milliárd forinttal többet költene a kormány a saját kommunikációjára és nagyjából 37 milliárddal többet sportra.

Arról korábban mi is beszámoltunk, hogy a Rogán Antal kabinetminiszter alá tartozó titkosszolgálatok költségvetését 50 százalékkal, 30 milliárd forinttal megemelik.

Ehhez képest új, hogy a kabinetiroda eredeti fő feladatára, a kormányzati kommunikációra és konzultációra is jóval többet, 26,5 milliárd forintot adnának. A 2023-as költségvetés eredeti javaslatában nagyjából 12 milliárd forint volt erre a célra, ami kevesebb, mint az idei költségvetésben előirányzott 18 milliárd. Ez most összességében bőven 38 milliárd forint fölé ugrik – ismerteti a 444.

Banai Péter Benő államtitkár szerint a háború, az inflációs helyzet és az energiaárak emelkedése rendkívüli intézkedéseket igényelhet, ami rendkívüli kommunikációt és konzultációt is feltételez. Hogy jön-e a közeljövőben újabb nemzeti konzultáció, azt nem árulta el az államtitkár, de pénz lesz rá, az biztos.

A másik komolyabb tétel a módosításban a sportra szánt extra kiadás, amely több tételből összesen 37 milliárd forint körül alakul. Banai szerint ennek a legnagyobb része utánpótlásképzésre, 18 éven aluliak sporttámogatására megy, de jut a párizsi olimpiai felkészülésre, és ahogy Tóth Endre momentumos képviselő kiemelte, profi csapatok támogatására is.

Bakos Bernadett, az LMP képviselője a bizottság ülése után elmondta, az ellenzéki képviselők több módosítót is beadtak a költségvetéshez, amelyek arról szóltak, hogy a növekvő inflációt megszenvedő emberek támogatására költsön többet az állam, többek között emelje a tanárok és közalkalmazottak bérét. Ezt azzal söpörték le, hogy nincs forrás.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)