„Klubrádió
A lényeg

Milliónyi tiltakozó Franciaországban, egy városháza is lángokra kapott

24/03/2023 07:36

Franciaországban kilencedik alkalommal tiltakoztak az utcán több százezren a kormány nyugdíjreformja, a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelése ellen. Csütörtökön országszerte milliós számot is elért az utcára vonulók száma.

Tiltakozás a francia nyugdíjreform ellen
 
Tiltakozás a francia nyugdíjreform ellen
 
Bayonne, 2023. március 23. A nyugdíjreform ellen tüntetnek a délnyugat-franciaországi Bayonne-ban a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án. MTI/AP/Bob Edme
Fotó: Bob Edme
 

 

A legalább kétmillió tüntető Franciaországban is soknak számít, ráadásul egyre többen tüntetnek olyanok, akik nem tartoznak sem a baloldali pártokhoz, sem a szakszervezethez – mondta a Klubrádiónak nyilatkozó Franciaország-szakértő. Soós Eszter Petronella, politológus szerint várhatóan folytatódni fognak a demonstrációk, a kérdés az, hogy a Macron kormány időzúzása mennyire lesz eredményes. A miniszterelnök és a kormány rövidtávon valószínűleg a helyén marad, középtávon viszont már nem biztos, ez azon múlhat, hogy kormányozható marad-e az ország – tette hozzá a szakértő.

2023. március 24. A lényeg - részlet 2023.03.24. - Soós Eszter Petronella
01:11
00:00

A szakszervezetek által szervezett békés felvonulásokat több nagyvárosban anarchista tüntetők zavarták meg, Párizsban mintegy ezer rendbontó kirakatokat tört be, megtámadtak egy gyorséttermet és összetűztek a rendőrökkel, írja az MTI. A tiltakozók egy csoportja felgyújtotta a bordeaux-i városházát is, a tüzet gyorsan eloltották.

A menet élén vonuló szakszervezeti vezetők a rendbontások elkerülésére kérték a tiltakozókat. Philippe Martinez, a CGT főtitkára úgy vélte, hogy Emmanuel Macron "benzintartályt dobott a tűzre" az előző napi interjújával, amelyben hajthatatlannak mutatkozott a nyugdíjreform visszavonását illetően, és úgy vélte, hogy az elengedhetetlen az ország érdekében.