„Köszönjük
A lényeg

Milliárd eurós hitelt ad Magyarország Észak-Macedóniának?

21/06/2024 07:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Miután nyert a Fidesz szövetségese.

Az új észak-macedón kormány Magyarországtól készül egymilliárd eurós, kedvezményes kamatozású hitelt felvenni azután, hogy a májusi választásokon újra hatalomra jutott a Fidesz szövetségese, a VMRO – írja a 444 helyi sajtóértesülésre hivatkozva.

Korábban az a Nikola Gruevszki volt a VMRO miniszterelnöke, akit az ellene folyó eljárások elől magyar diplomataautókkal menekítettek ki hazájából 2018-ban. Gruevszki – aki távollétében kilenc év börtönt kapott – azóta menekültként él  Magyarországon, nem adják ki.

Orbán Viktor Macedóniában
 
Gruevszki és Orbán
(MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski)
 
 

Korábban Habony Árpádnak is voltak VMRO-közeli médiabefektetései Macedóniában, a gyanú szerint Magyarországról irányított reklámköltésekkel járultak hozzá a párt anyagi bázisához.

A  VMRO alelnöke eddig annyit árult el,  hogy nem kínai kölcsönről van szó: úgy tűnik, egy EU- és egyben NATO-tag állam lesz a hitelező. Magyarország tűnik esélyesnek, valószínűleg az Eximbank lesz a hitelező. Ha így történik,ez lesz a rendszerváltás óta a legnagyobb összegű magyar hitelkihelyezés külföldre, de nem világos, ez miért lenne hasznos Magyarországnak – írják.