„Klubrádió
A lényeg

Migrációs nyilatkozatot vétózott meg a magyar és a lengyel kormány

6/10/2023 19:30

| Szerző: Klubrádió

A magyar és a lengyel kormányfő megvétózta a Granadai Nyilatkozat migrációra vonatkozó részét, ezért azokat a mondatokat külön dokumentumba átemelve, mint az Európai Tanács elnökének a nyilatkozatát adták közre.

Az uniós állam- és kormányfők informális találkozón vettek részt Spanyolországban, Granadában, amelynek végén egy nyilatkozatot (Granadai Nyilatkozat) fogadtak el. Az informális találkozók sajátja – írja a hvg.hu –, hogy nincs szó lényeges döntésekről, hanem csak egyfajta politikai vitát folytatnak a vezetők az aktuális kérdésekről. Így történt ez most is, az érintett főbb témák Oroszország inváziójának különböző, EU-ra gyakorolt hatásai és az erre adott válaszok, az uniós bővítési folyamat és a migráció.

Előzetesen várható volt, hogy utóbbinál lesz a legnagyobb szakadék a magyar-lengyel álláspont és mindenki más között. A csúcstalálkozóra érkezve Mateusz Moravieczki és Orbán Viktor miniszterelnök is arról beszélt, hogy a migráció ügyében egyhangú döntésre van szükség, márpedig a belügyminiszterek tanácsában – a szabályoknak megfelelően – minősített többséggel alakították ki a tagállamok azt az álláspontot, amelyet majd képviselnek az Európai Parlamenttel folytatott vita során. Orbán mindezek miatt azt is kizárta, hogy a következő években bármilyen megegyezés, kompromisszum legyen erről, egyenesen úgy fogalmazott: "Jogilag megerőszakoltak bennünket".

Így aztán a Granadai Nyilatkozatból ki kellett venni a migrációra vonatkozó részt, amelyet Charles Michel, az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnökének külön nyilatkozataként adtak közre. Ebben egyetlen szóval sem említik a migrációs paktumot. Sőt, olyan, a magyar kormány által sokat hangoztatott és hiányolt kijelentések szerepeltek benne, mint például: "Az illegális migrációt azonnal és határozottan kezelni kell. Nem engedjük, hogy a csempészek döntsék el, ki lép be az EU-ba."

Ugyancsak szerepel a dokumentumban, hogy a származási országokkal kell előnyös megállapodásokat kötni, a „migráció kiváltó okainak kezelésével”, valamint „az EU külső határainak hatékonyabb védelmével, a szervezett bűnözés, az embercsempészet és emberkereskedelem elleni határozott küzdelemmel”. Olyan is van benne, amit valóban nem szeretnek hallani magyar és lengyel kormánykörök: a probléma kezelésének tartalmaznia kell a legális migráció lehetőségeit.

A valamennyi kormány egyetértésével elfogadott Granadai Nyilatkozat tartalmazza, hogy "továbbra is támogatjuk Ukrajnát és népét, ameddig csak kell".

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)