„Klubrádió
A lényeg

Mészáros Lőrinc óriásbankja 165,5 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el az első félévben

31/08/2023 14:42

| Szerző: Klubrádió

Az MBH Bank adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt az idei első félévben, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, a jelentősen javuló jövedelmezőség elsősorban a bázisidőszakhoz képest 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra emelkedő bevételek hatása. Az adózás előtti eredmény 165,5 milliárd forintot ért el, ami 60,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

Az MBH Bank mérlegfőösszege 3 százalékkal 10 487 milliárd forintra, saját tőkéje pedig 22,7 százalékos emelkedést követően 893 milliárd forintra nőtt 2022 első fél évéhez képest. A korrigált, tőkearányos megtérülés az idei első fél évben 33,8 százalék volt.

Az MTI tájékoztatása szerint „a magyar bankpiacon kimagasló, és nemzetközi viszonylatban is figyelemreméltó eredményről” az MBH Bank elnök-vezérigazgatója, Barna Zsolt azt mondta, „több éves fúziós folyamat áll mögöttük, amelynek első pozitív hatásai már az üzleti teljesítményükben is megmutatkoznak”.

A közleményben azt is írták, hogy nyereséges első fél évet zárt az MBH bankcsoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank Nyrt. is, aminek adózás előtti eredménye 2,97 milliárd forint volt 2023 első hat hónapjában, ami 2 milliárd forintos növekedés az előző év azonos időszakához képest. A bankadótól és az extraprofitadótól megtisztított teljes átfogó jövedelem 4,3 milliárd forint volt.

Idén április 30-án zárult az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziója, ezzel május 1-től létrejött az MBH Bank Nyrt. A fúzióval az OTP Bank után Magyarország második legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú hitelintézete jött létre, az összesített mérlegfőösszeg meghaladta a 10 600 milliárd forintot, a lakossági és vállalati ügyfelek száma mintegy kétmillió. A fúzió első lépése az volt, hogy 2022 tavaszán egyesült a Budapest Bank és az MKB, hozzájuk csatlakozott a Takarék Csoport.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)