„Klubrádió
A lényeg

Mészáros "átverős" ajánlása ellenére nem nyithatnak a lakóteleptől 50 méterre bányát

29/09/2021 08:12

| Szerző: Klubrádió

A Pest megyei Kormányhivatal döntése szerint nem nyithatnak újabb kavicsbányát Délegyházán, értesült a Népszava. A Precíziós Agrokémia Zrt. bányanyitási terve szerint a lakóteleptől mintegy 50-100 méterre nyitottak volna egy 25 hektáros bányaterületet, ami évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termelne ki.

Délegyháza
 
Délegyháza
 
Délegyháza, 2018. március 22. Tavak Délegyháza közelében 2018. március 22-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs
 

 

A környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárás során a beruházók a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ajánlását is mellékelték, ami szerint a Budapesti Atlétikai Stadion beruházásánál keletkező „szennyezetlen inert anyagot” a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használnák majd fel.

A döntés miatt a helyiek és az önkormányzat is tiltakozott. A kormányhivatal szeptember 20-ai keltezéssel azt írta, „a tervezett tevékenységre a termőföld és a földtani közeg védelme, illetve közegészségügyi okok miatt engedély nem adható.”

A szállópor koncentrációja nőhet a kitermelés miatt, írták. Továbbá a környék kútjai elapadhatnak, ami ellehetetlenítené a bánya körüli tanyák életét.

A területen lévő földek az átlagosnál jobb minőségű szántók, márpedig ezek rovására nem nyitható bánya.

A kormányhivatal azt is írta, hogy a korábbi vizsgálatok nem egyeznek azzal az állítással, hogy a stadionból származó inert anyagok szennyezetlenek, ugyanis bőven a határérték felett vannak.

A szennyezés mértéke a legfelső rétegben a nehézfémek esetében helyenként nyolcszoros, de átlagosan is két-háromszoros, míg a szénhidrogén szennyezőknél a felső rétegben 200-szoros, egyébként átlagosan 12-szeresen haladja meg a határértéket. Ezért az anyag nem használható tómeder-feltöltésre, írja a Népszava.