„Klubrádió
A lényeg

Méltánytalan, jogellenes a kirúgása – mondja a hirtelen felmentett uniós nagykövet

21/10/2022 14:25

| Szerző: Klubrádió

Éjszaka, miközben Orbán Viktor az EU-csúcson tárgyalt, a kormány azonnali hatállyal kirúgta Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét. A diplomata a 444-nek annyit mondott: "A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel."

A magyar kormány azonnali hatállyal elbocsátotta Baranyai Gábort, a Brüsszeli Állandó Képviselet Coreper I. nagykövetét. Ő volt az EU-hoz rendelt magyar diplomácia második legmagasabb rangú vezetője.

Ahogy arról a Politico című brüsszeli lap elsőként beszámolt, Baranyai alig néhány órát kapott csütörtök este, hogy az irodáját kiürítse, és végleg távozzon a magyar követségről. Mindez éppen akkor történt, amikor Orbán Viktor két sarokkal arrébb energetikai ügyekről tárgyalt a többi tagállam vezetőjével.

Mivel hozzá tartoztak az energetikai kérdések is, felvetődött, hogy az éppen zajló csúcstalálkozóval lehet összefüggésben a felmentése. Péntek délelőtt több, a brüsszeli magyar ügyeket jól ismerő emberrel beszélt a 444, és az derült ki, hogy Baranyai gyors eltávolítása mögött inkább más okok lehetnek, elküldésével már több mint egy hete is megpróbálkozott az Igazságügyi Minisztérium.

Baranyai Gábor a portálnak azt nyilatkozta: "A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel."

A 444 úgy tudja, hogy a 2020 óta Brüsszelben dolgozó nagykövetet már több mint egy hete rá akarták venni a távozásra. Közös megegyezéssel távozott volna a forgatókönyv szerint, de Baranyai ezt nem fogadta el. A nagykövet több kollégájának is beszámolt erről.

Mivel szakmai munkáját nem érte kritika, ezért a kint dolgozó magyarok arra gondoltak, hogy Baranyait azért akarja távozásra bírni a kormányzat, mert úgy vélték Budapesten, hogy túlságosan kötődött Stelbaczky Tiborhoz. Stelbaczky 2020-ban vette át a brüsszeli magyar követség vezetését, ő volt a Coreper II. nagykövet, ami az első számú pozíció a tagállamok nagykövetségein. Ő júniusban mondott le a posztjáról.

Már akkor is többen úgy vélekedtek, hogy Stelbaczky részben politikai okokból távozott, mert túlzásnak érezte a kormány konfrontatív EU-politikáját. Ezt most még hangsúlyosabban kiemelték néhányan, jelezve, hogy ez árnyat vetett Baranyai megítélésre is – olvasható a cikkben.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)