„Klubrádió
A lényeg

Melitopoli polgármester: Orbán olyan őrült, mint Putyin

19/12/2022 08:14

Melitopolban nincs semmilyen szolgáltatás, a gyógyszertárak például bezártak, üzemeltetni sem lehet őket (...) kérjük mindig a Melitopolban ragadt honfitársainkat, hogy minél hamarabb hagyják el az elfoglalt területeket. Az Ukrajna által irányított területeken biztonságot tudunk adni. Az oroszok által felügyelt területeken nem, nyilatkozta a 24.hu-nak Ivan Fedorov, Melitopol polgármestere, aki a múlt héten az ukrán nép nevében vehette át az idei Szaharov-díjat. A polgármestert az oroszok elrabolták, és hetekig fogva tartották, míg végül fogolycsere keretében szabadulhatott.

Arról, hogy nemrég valakik felrobbantották Melitopol környékének egyik hídját, azt mondta, a hadseregüknek egyelőre nem állt érdekében, de azt is mondta, hogy "ezt kell most tennünk, elpusztítani az orosz logisztikát, hiszen az orosz hadsereg minden nap nehézfegyverzetek százait viszi keresztül Ukrajnán."

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarországon kevésbé az ukránok szenvedésére, inkább a szankciók "káros hatására" helyezi a hangsúlyt a magyar kormányzat, azt mondta, "ha Magyarországon háború törne ki, minden politikai kérdést félretennének. Ha Putyin bevonulna Magyarországra, és fel akarná önöket szabadítani valamilyen probléma alól, amellyel valójában nem is küzdöttek, félretennék az összes politikai vitájukat. Putyin egy terrorista". Szerinte ezért meg kell büntetni. "Minden fellépés fontos, a turistavízumok elvétele is, ezt Magyarországnak is meg kell tennie".

Fedorov szerint Orbán Viktor nem túl népszerű Ukrajnában. "Azt gondolják az ukránok, hogy Orbán olyan őrült, mint Putyin" (...) a második világháború fasizmusa és a mostani oroszizmus ugyanaz – számomra felfoghatatlan, hogy a magyarok ezt nem értik".

Szerinte Magyarország érthetően a saját országát helyezi előtérbe, de Putyin most éppen egyre mélyebb gödörbe ássa a sajátját. Kérdés, hogy ebben a magyar kormány Putyin mellett kíván-e állni. A magyar nép felelősségét is felvetette, hiszen Orbán oroszpárti politikája ellen "más pártokra is szavazni. Most Orbán az önök miniszterelnöke, és a magyarok feladata, hogy ezzel kezdjenek valamit. Nem csak Orbán felelőssége ez az egész, hanem az egész magyar nemzeté" - mondta a melitopoli polgármester.