„Klubrádió
A lényeg

Melitopolban kitűzték az orosz zászlót – Orosz invázió Ukrajnában

26/02/2022 09:02

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán elnököt ki akarta menekíteni az USA, de ő maradt Kijevben. Rakétatámadás ért egy toronyházat. Andrej Kortunov, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának főigazgatója szerint nem indokolt az orosz invázió Ukrajnában.

Délelőtt az orosz védelmi minisztérium már közleményben jelezte, hogy bevették az Ukrajna déli részén fekvő kulcsfontosságú kikötővárost, Melitopolt. Azóta az orosz csapatok bevonultak a városba, ahol a rendőrség épületére ki is tűzték az orosz lobogót.

Zelenszkij ukrán elnök azt kéri a magyar kormánytól, hogy támogassák Oroszország kizárását a SWIFT rendszerből.

A BBC szerint a kritikus hangok már a Kremlben is felütötték a fejüket. Andrej Kortunov, az Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának főigazgatója a lapnak azt mondta, nem volt indokolt az orosz invázió Ukrajnában, a támadás híre a külügy több munkatársát mélyen lesújtotta.

Az orosz invázió kezdete óta 198 ukrán ember halt meg a harcok következtében, közöttük három gyerek. További 1115 ember sérült meg közöttük 33 gyerek – szúrta ki az ukrán egészségügyi miniszter posztját a 24.hu.

Dimitrij Medvegyev szerint nincs szüksége Oroszországnak diplomáciai kapcsolatokra a nyugattal – írja a BBC. Oroszország korábbi elnöke a szankciókkal kapcsolatban korábban azt is megjegyezte, hogy a helyzet kiváló alkalmat ad a halálbüntetés bevezetésére.

Folyamatosan érkeznek Ukrajnából a vonatok, így valószínűleg a hajnalban érkezőkkel telt meg a váróterem. Többen nagy bőröndökkel, megpakolt táskákkal ülnek a földeken. Sok köztük a gyerek, az egészen kicsiktől a kamaszokig.

Az ukrán hadsereg szerint az oroszok 3500 katonát vesztettek a harcokban, és kétszázan estek az ukránok fogságába. Az ukrán erők 14 repülőgépet, 8 helikoptert, 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet semmisítettek meg. Oroszország nem számolt be veszteségeiről egyelőre.

Orosz orvosok kérik Putyint, hogy állítsa le a háborút: „Határozottan az Ukrajnában indított katonai akciók ellen vagyunk. A háború sok életet fog követelni, sokakat fog megnyomorítani, és nem fogunk tudni segíteni mindenkinek, bárhogy is próbáljuk” – írják tiltakozó orvosok.

A Human Rights Watch nevű nemzetközi civil szervezet jelentése szerint 4 civil meghalt, 10-en pedig megsebesültek, köztük hat egészségügyi dolgozó, amikor orosz bombatámadás ért egy kórházat Vuhledar településen.

Találat ért egy kijevi toronyházat.

Miután korábban az Egyesült Államok felajánlotta, hogy kimenekíti az ukrán elnököt, és az ajánlatot Volomidir Zelenszkij visszautasította, kora reggeli videójában azt mondta: "Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük országunkat" – válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget.

Szombat hajnalban Kijevet több irányból megtámadták az oroszok, miután előzőleg többször rakétákkal lőtték. Az orosz elnök korábban puccsra szólította fel az ukrán katonákat – írja a 24.hu.

Források: 444, Telex, 24.hu, hvg.hu, BBC.

Péntek éjjeltől szombat reggelig a Telex összesítése szerint:

Már virrad Kijevben, egész éjjel folyamatosan harcok dúltak az ukrán fővárosban, nemzetközi tudósítások is állandóan felhangzó fegyverropogásról számoltak be.

Kijev északi részén folyhatnak a harcok, az Obolonyszkij kerületben. Kijevben zajlott éjjel a csata.

Komoly gondok vannak a nettel Ukrajnában. A leállások az ország legnagyobb internetszolgáltatójánál, a GigaTransnál történtek, a nagyobb összecsapások idejében.

Kiderült, hogy az amerikaiak ki akarták menekíteni az ukrán elnököt, de ő marad. Annak ellenére döntött így, hogy a napokban ő maga mondta, hogy ő Oroszország első számú ellensége, családja pedig a második számú, és szerinte ki akarják őket végezni.

Az ukrán elnök szóvivője azt mondta, Ukrajna készen áll arra, hogy azonnal tűzszüneti és béketárgyalásokba kezdjen Oroszországgal.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az ukrán elnök hivatalvezetőjének és az orosz külügyminiszternek is felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről. Szijjártó Péter Facebook-videójában arról beszélt, korábban Minszk és Varsó is felmerült lehetséges helyszínként, de egyikből se lett semmi egyelőre. Szijjártó reméli, néhány óra, esetleg pár nap alatt döntést hoznak az ügyben.

Putyin és Lavrov vagyonelemeit befagyasztotta az EU és Kanada is, kérdés, milyen vagyonelemeik lehetnek nekik az EU-ban.

A NATO újabb csapatokat küld Kelet-Európába.

Magyarország egy nehéz helyzetben lévő ország, van százharmincegynéhány kilométer közös határunk Ukrajnával, Magyarország helyzetét ebben a helyzetben is garantálni kell – mondta Orbán Viktor péntek este a NATO csúcstalálkozója után.

Nemzeti segélyvonalat jelentett be a kormányszóvivő a Facebookon, amellyel a Híd Kárpátaljáért összefogást lehet támogatni. Szombattól hívható a 1357-es szám, minden hívás 500 forintba kerül. Ezen kívül egy számlaszámot is nyitott a kormány az adományoknak: 11711711-22222222.

Záhonyt is elérte a háború elől menekülők hulláma, az önkormányzat ideiglenes szállást alakított ki számukra a helyi művelődési központban.

Oroszország a várakozásoknak megfelelően nem szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának azon határozatát, melyben az Ukrajna elleni inváziót ítélte volna el a testület. Miután pedig az öt állandó tag egyikeként az oroszok vétójoggal rendelkeznek, kútba is esett a dolog.

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök negyven percet beszélt telefonon azután, hogy Zelenszkij esti tévébeszédében Kijevből azt mondta, Ukrajna „egyedül védi hazánkat”. Nem sokkal később Biden bejelentette: küldenek Ukrajnának 350 millió dollárt.

A Facebook is szankciókat vezetett be Oroszország ellen, az állami tulajdonú orosz média nem hirdethet többet a platformon.

Ferenc pápa is megszólalt: „A háború a politika és az emberség kudarca” – mondta, és a saját, Fratelli Tutti című írását idézve „szégyenletes kapitulációnak, a gonosz erői előtt elszenvedett keserves vereségnek” nevezte a háborút.

Szerbia döntött: nem csatlakozik az Oroszország elleni szankciókhoz, ez sem politikai, sem gazdasági szempontból nem elemi érdeke az országnak. Aleksandar Vučić elnöknek nem volt könnyű dolga, mert országát az Európai Unióban szeretné látni, miközben hagyományosan erős barátságot ápol Oroszországgal.