„Köszönjük
A lényeg

Megvan a Nemzeti Múzeum új igazgatója

17/06/2024 13:47

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Demeter Szilárd jelentette be.

Zsigmond Gábor történész, kulturális turisztikai szakközgazdász vezeti tovább a Magyar Nemzeti Múzeumot – közölte az intézmény az MTI-vel hétfőn. Az új főigazgató személyét Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával.

Zsigmond közel két évtizede dolgozik a múzeumi ágazatban: múzeumvezetőként, főigazgató-helyettesként, projektvezetőként, valamint magyar és nemzetközi múzeumi szervezetek elnökségi tagjaként, elnökeként is tevékenykedik.

 
Zsigmond Gábor
MTI/Bodnár Boglárka
 

Az elmúlt években az új Közlekedési Múzeum nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásában szakmai vezetőként vett részt, emellett a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megőrzéséről szóló kormányhatározat végrehajtásának projektvezetőjeként nevéhez fűződik többek között a Horthy Miklós által egykor használt Turán vasúti szalonkocsi hazahozatala és restaurálási munkáinak megkezdése. 

Március 6-tól rövid ideig Demeter Szilárd volt a múzeum főigazgatója, előtte  L. Simon László irányította az intézményt, akit a pozíciójából a World Press Photo-kiállítás egy meleg idősotthont mutató képei nyomán kialakult botrány miatt mentett fel Csák János miniszter tavaly novemberben. A pozícióra nyolc pályázat érkezett, köztük Zsigmond Gáboré. (MTI)