„Köszönjük,
A lényeg

Megugrottak a korábban árstopos termékek árai

11/09/2023 07:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A fogyasztók tulajdonképpen egy tompított mesterséges áron vehették meg a termékeket.

A korábban árstopos termékek váltak a legjobban dráguló élelmiszerekké augusztusban – derült ki a KSH friss adataiból. A cukor ára 71 százalékkal ugrott meg, a csirkemellé és a sertéscombé pedig 15-16 százalékkal emelkedett az ársapkák kivezetése után. A liszt, illetve a tojás ára csökkent, ám ezek már hónapok óta olcsóbbak lehetnének, mert folyamatosan esett a beszerzési áruk a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint – írja az RTL.

Az állami árfigyelő rendszer szerint az elmúlt hónapban 400 forintért is árultak egy liter étolajat az országban, vagyis 40 százalékkal olcsóbban, mint az árstop idején. Legalábbis a nagy üzletláncoknál, amelyek kötelesek akciózni, és adatokat küldeni az online adatbázisba. A falusi kisboltok ismét szabadon árazhatnak. A Híradónak nyilatkozó kereskedő augusztusban is annyit kért az olajért, mint júliusban. „Ugyanannyiért tudom adni, mint az árstopnál, 780 forintért, mert én 550 forintért szerzem be” – mondta korábban Sárköziné Tóth Ágnes boltvezető.

Mindez azt jelenti, hiába adták a nagy üzletláncok lényegesen olcsóbban, az étolaj így is átlagosan 2 százalékkal drágult az árstop kivezetése után – a KSH friss adatai szerint. 

"A fogyasztók tulajdonképpen egy tompított mesterséges áron vehették meg a termékeket. De hát közben a világ a háttérben nem állt meg, és az árstop kivezetésével, ha nem is egyszerre, de jelentős részben ugye ránk szakadt a valóság a fogyasztói árakra is" – mondta Braunmüller Lajos, az agrasrszektor.hu vezető elemzője.  

Aminek olvadni kezdett az ára: a liszt 12, a tojás pedig 9 és fél százalékkal lett olcsóbb. Estek az energiaárak és feleannyiba kerül a takarmány, mint tavaly. Ezért a kereskedők hónapok óta kedvezőbb áron jutnak ezekhez a termékekhez, de a fogyasztói árakból augusztusig nem engedtek, amíg a többi árstopos élelmiszeren veszteséget termeltek – az általunk kérdezett szakértő szerint.

„Az árstop utolsó hónapjaiban, talán már ilyen május-júniustól kezdve egészen ugye július 31-ig, ameddig az árstop élt, bizony drágábban vettük a tojást, mint amennyi a piaci folyamatokból következett volna” – mondta Braunmüller.

A kormány másfél év után szüntette meg az úgynevezett élelmiszerár-stopot, ám egyúttal arra kötelezte a legnagyobb kereskedelmi láncokat, hogy átmenetileg beszerzési áron árulják az érintett termékeket. Illetve a 8-ból 2 árucikket ráfizetéssel, a beszerzési árnál is 15%-kal olcsóbban. Az árstop kivezetését követően viszont három hónap után megint drágultak az élelmiszerek.