„Klubrádió
A lényeg

Megkezdődött a Hableány-baleset pere

22/01/2022 10:23

| Szerző: Klubrádió

A balesetben elhunytak hozzátartozói 4,3 milliárd forintos kártérítést kérnek.

Megkezdődött pénteken a Fővárosi Törvényszéken az a polgári per, amelyet a Hableány-baleset károsultjai, valamint az áldozatok hozzátartozói indítottak a balesetben résztvevő két hajót üzemeltető hajózási társaság ellen – írja a hvg.hu.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt 4,3 milliárd forintot követelnek a Hableány hajóbaleset áldozatainak hozzátartozói a Hableány és a Viking Sigyn üzemeltetőjétől a még májusban benyújtott közös kárigényben.

Összesen 78-an szeretnék elérni, hogy a a bíróság kötelezze a cégeket a személyiségi jogaik megsértéséből fakadó – összesen 4,3 milliárd forint – sérelemdíj megfizetésére.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak és azt maga alá gyűrte. A hajó elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

A szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja. Az ügyben 2020 márciusában előkészítő tárgyalást tartottak, amelyen a vádlott közölte, nem mond le a tárgyalás jogáról.

Ebben az ügyben legutóbb tavaly decemberben tartottak tárgyalást, amelyen koreai túlélőket hallgattak meg távmeghallgatással. A következő tárgyalást március 31-én tartják.

Dunai hajóbaleset - Többen meghaltak a Dunán történt vízi
 
Viking SigynFotó: Lakatos Péter / MTI
 

A portál hivatkozik a Telex cikkére is, amely szerint az áldozatok képviselő oldal szerint a Viking Cruises AG hajójának, a Viking Sigynek a kapitánya több hibát is vétett. Többek között szerintük nem mérte fel azt, hogy a híd alatt az előzés nem befejezhető és nem jelezte az előzési szándékot, a baleset után pedig a kapitány késve jelentette a balesetet, így a mentési kötelezettségeit is megsértette.

A Panoráma Deck Kft. által üzemeltetett Hableány esetében is több mulasztás történt a felperesek szerint. Úgy vélik, a hajó a kikötőt sem hagyhatta volna el, csak egy matróz volt a hajón, holott kettőnek kellett volna lennie és észre kellett volna vennie a mögötte haladó Viking Sigynt.

A hajózási cégek képviselői vitatták a keresetlevél állításait, illetve a kártérítés mértékét is túlzónak találták.

A perfelvételi tárgyalást – a két hajózási társaság kérelmére – március 25-re halasztotta a bíróság – olvasható a törvényszéki közleményben.