„Támogassa
A lényeg

Megjelent a rendelet a gyermekvédelmi vezetők kinevezési feltételeiről

1/03/2024 13:35

| Szerző: Klubrádió

A gyermekvédelmi intézményvezetők és helyetteseik kinevezésének és foglalkoztatásának feltétele egy szigorú pszichológiai alkalmassági vizsgálat – írta csütörtök este a Facebook-on Rétvári Bence államtitkár.

Hozzátette, ennek keretében teljes körű vezetési, személyiségi kompetenciákat, valamint függőségeket is vizsgálnak minden gyermekotthon vezetőjénél és helyettesénél.

Vizsgálni fogják "például az általános pszichés állapotot, az érzelmi-indulati kontrollt, a pszichés terhelhetőséget, a stresszel való megküzdési képességet, a felelősségtudatot, a kóros függőségeket (például játékszenvedélyt, alkoholfüggőséget, drogfüggőséget), az öngyilkosságra való hajlamot és szexuális devianciákat".

Késő este már a kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Eszerint gyermekotthont működtető intézmény vezetőjévé, gyermekotthon vezetőjévé, nevelőszülői hálózatot működtető intézmény vezetőjévé, nevelőszülői hálózat szakmai vezetőjévé, valamint javítóintézet igazgatójává és otthonvezetőjévé az a személy nevezhető ki, aki hozzájárul a  pszichológiai alkalmassági vizsgálat elvégzéséhez és az ehhez szükséges személyes adatainak a kezeléséhez, és a pszichológiai alkalmassági vizsgálaton alkalmas minősítést kap.

Mindez a jelenleg hivatalban lévő vezetőkre is kiterjedhet.

A borítókép illusztráció.