„Klubrádió
A lényeg

Mégis eladó lett a Budapest Airport?

12/07/2021 08:38

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Nemzetben megjelent cikk szerint a tulajdonosok „belátták”, hogy a zajterheléssel kapcsolatos problémákat nem tudják megoldani, így már nem zárkóznak el az értékesítés lehetőségétől. A tulajdonosok korábban jelezték, nem áll szándékukban értékesíteni a társaságot.

Az ajánlatot, amelyet a repülőtér tulajdonosai a múlt héten kaptak meg, nem utasították vissza, mint korábban, de a piaci érték alattinak ítélték meg.

A magyar kormány ajánlatáról tárgyalások kezdődtek, a jelenlegi tulajdonosok szeretnék magasabbra srófolni az árat – írja a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet tudomása szerint a tulajdonosok azt is „belátták”, hogy a zajterheléssel kapcsolatos problémákat nem tudják megoldani – írja összefoglalójában a hvg.hu. Az ajánlatról kérdezték Palkovics László innovációs minisztert is, aki azt mondta, folyamatban lévő ügyről nem kíván nyilatkozni.

Amennyiben a kormány nem tudja megvenni, a többségi tulajdon visszaállítására dolgoznak majd ki valamilyen módszert.

Közlekedés - Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
Fotó: H.Szabó Sándor / MTI
 

A portál hozzáteszi, a Budapest Airport tulajdonosai június végén még közleményben utaltak rá, hogy nem akarják eladni a Zrt.-t. Korábban az is kiderült, hogy azt tapasztalják, a kormány ki akarja kényszeríteni az üzletet: mindenféle hivatalosságok megvádolták őket a létesítménnyel összefüggő beruházások miatt, ugyanakkor akadályozták a fejlesztéseket, azon kívül miniszterek és „közeli” sajtóorgánumok fenyegetőztek. Az Orbán-kormány nyomásgyakorlása miatt áprilisban a Liszt Ferenc repülőteret működtető konzorcium főrészvényese, az AviAlliance panasszal fordult az Európai Bizottsághoz.