„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Szurdi Miklós

12/02/2024 11:20

| Szerző: Klubrádió

A magyar színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró, a Família Kft és a Linda című sorozat rendezője 73 évet élt. 

Szurdi Miklós leginkább a Família Kft rendezőjeként ismert, de dolgozott rendezőként a Linda, az Angyalbőrben és a Privát kopó című tévésorozatokon is. Háromszor nősült, az első felesége Gór Nagy Mária színésznő, a második Appel Edit vágó, a harmadik pedig Xantus Barbara színésznő volt. Hat gyermeke született. 

A halálhírét Pásztor László erdőkertesi polgármester jelentette be – itt élt, az utóbbi időben az itteni faluházat és könyvtárat is vezette. "Mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Nagyon megkedveltem őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére. Szurdi Miklós művész volt. Egy ember, akire számíthattam. Munkaerő, aki szívén viselte Erdőkertes kulturális életét. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszantartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük Miklós, hogy nekünk is voltál!" – írta a posztjában a polgármester.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész (1970–1974), majd rendező (1971–1976) szakos diplomát szerzett. 1969–1970-ben filmgyári asszisztens volt. 1975–1979 között a kecskeméti Katona József Színház, majd 1979–1982 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1982-től a Nemzeti Színház tagja. 1983-tól a Mafilm és a Magyar Televízió rendezője.

"Mikor a Hatásvadászokat forgattam (1983), színházrendező voltam, és fogalmam sem volt, hogyan kell filmet csinálni. Ami a két szakmában azonos, azt, azt hiszem, nagyon jól tudtam: színészekkel bánni, történetet mesélni - mondta a magyar.film.hu-nak 2001-ben. - A film technikáját azonban alig ismertem. A Hatásvadászok nagy szakmai és közönségsiker volt. Szerencse is kellett hozzá, illetve az, hogy képes voltam megragadni egy lehetőséget. A Képvadászok (1986), mint minden második film, sokkal nagyobb kihívás volt, és sokkal kisebb siker. De addigra én már beleszerettem a filmbe, beleástam magam, és a mai napig jobban is kedvelem, mint a színházat. A filmben nagyobbak a lehetőségek, tágabb világ, amiben személyesebben tudok történetet mesélni. A Képvadászok sikertelensége, és mindenféle objektív és szubjektív körülmény miatt nem jutottam játékfilmhez. Ezután elkezdtem tévésorozatokat csinálni. Talán én készítettem a legtöbb sorozatot Magyarországon, és azt hiszem, a filmkészítés manuális részét igazából ezekben tanultam meg. Én az olyan tévésorozatokat is, mint a Família Kft, ami egy szappanopera volt, ugyanolyan örömmel és műfajhoz képest nagy gonddal próbáltam csinálni, mint egy nagyjátékfilmet."

Olyan kultikus tévésorozatok rendezője volt, mint a Família Kft., az Angyalbőrben, a Linda, Privát kopó, Tv a város szélén.

Színházban továbbra is dolgozott: 1990 óta a Veszprémi Petőfi Színház rendezője. 2003–2008 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt. 2007-ben ő rendezte meg Elton John és Tim Rice Aida c. musicaljét, amely Magyarországon akkor ősbemutatónak számított. 2010-ben újra megrendezte a darabot.