„Klubrádió
A lényeg

Meghalt Póka Egon

15/09/2021 14:36

| Szerző: Klubrádió

Szerdára virradóra meghalt Póka Egon basszusgitáros, a magyar rock- és blues zene egyik legismertebb, legsikeresebb alakja,  a Hobo Blues Band és a P. Mobil egykori tagja, a Póka Egon Experience vezetője. Pályafutása során mintegy 200 dalt írt és a Kopasz kutya című film zenéjét is ő szerezte. 

Életének 69. évében elhunyt Póka Egon basszusgitáros, a magyar blues egyik legfontosabb, legismertebb alakja – értesült a Magyar Zene. A portál Információi szerint a zenész keddről szerdára virradó éjszaka halt meg.

Szent László Napok Nagyváradon
 
Póka Egon
 MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
 
 

Póka Egon, teljes nevén Póka Egon Benedek 1953. augusztus 19-én született Budapesten. Már középiskolás korától hivatalos zenészként játszott, 1970-ben tagja lett a Metro együttesnek, ahol Zoránnal együtt zenélt, játszott az Olympiában, amelynek tagja volt Charlie és Tátrai Tibor is, majd a Juventus zenekarba lépett be, és már a korabeli időkben nyugaton vendéglátózott is. Zenélt Radics Bélával a Tűzkerékben, majd 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja, 1997-től 2009-ig a P. Mobilé volt, közreműködött Deák Bill Gyulával is több lemezen, zenei rendezőként is. Később saját együttest alakított, a Póka Egon Experience-t, amellyel saját számokat, illetve feldolgozásokat is játszottak, valamint alapítója és igazgatója volt a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskolának. Pályafutása során mintegy 200 dalt írt és a Kopasz kutya című film zenéjét is ő szerezte.

2003-ben Kőbánya díszpolgára lett, 2012-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta meg augusztus 20-án, 2019-ben megkapta az állami Máté Péter-díjat is.

„Még nem tértem magamhoz a hír hallatán. Nehezen találok szavakat. Hatalmas művész és nagyon jó ember volt. Csodálatos dalokat írt, és a blues műfajban a világ egyik legjobb basszusgitárosa volt” – mondta el a megrendült Deák Bill Gyula az Indexnek.

Charlie-t is lesújtotta a hír: „ Sajnos az utóbbi fél évben már nagyon beteg volt. Sokat beszélgettünk telefonon Egonnal. Mindig felemlegette és élete egyik legszebb szakaszának tartotta azokat az időket, amikor a hetvenes években együtt muzsikáltunk. A legjobb barátom volt… Mit mondhatnék… Én adtam kölcsön az egyik zakómat az esküvőjére, mert ingben akarta végigcsinálni a ceremóniát. Elnézést, most nem megy több. Nagyon sajnálom” – búcsúzott megtörten a barátja.